Mette F.: Slut med meningsløs jobsøgning
Som reglerne er nu, må arbejdsløse ikke takke nej til de jobsøgningskurser, de tilbydes. Men de regler ændres i næste måned - nærmere bestemt 3. september - og derefter har ledige kun pligt til at gennemføre ét jobsøgningskursus. Foto: Colourbox
Fra september skal ledige i aktivering ikke længere tvinges på det samme jobsøgningskursus igen og igen.

Det er slut med at tage det samme jobsøgningskursus igen, igen og igen. Fra september skal ledige kun på det samme kursus én gang, fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Vi afskaffer den endeløse række af jobsøgningskurser, som en del ledige har været udsat for. Jeg har mødt mennesker, der har været ramt af ledighed og er blevet bedt om at tage på det samme jobsøgningskursus op til fem gange, siger ministeren til Ritzau.

- Det er en del af det, man kan kalde meningsløs aktivering. Indsatsen bliver opbevaring og kontrol i stedet for noget, der vitterligt kan hjælpe til, at mennesker kommer i arbejde igen. Så nu ændrer vi reglerne, tilføjer hun.

Som reglerne er nu, må arbejdsløse ikke takke nej til de jobsøgningskurser, de tilbydes. Men de regler ændres i næste måned - nærmere bestemt 3. september - og derefter har ledige kun pligt til at gennemføre ét jobsøgningskursus.

Har den ledige behov for yderligere kurser, er det op til det enkelte jobcenter at finde et tilbud, der gavner det enkelte individ, fastslår Mette Frederiksen.

- Det er endnu et skridt i retningen af en beskæftigelsespolitik, der bliver mere individuelt orienteret og reelt kan hjælpe mennesker i arbejde, siger ministeren.

Hun understreger, at ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed fortsat har ret og pligt til at tage imod tilbud, der kan bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.

Men i stedet for gentagne jobkurser kan det for eksempel være praktik, løntilskud, uddannelse, certifikatkursus på et AMU-Center eller en anden form for opkvalificering, påpeger beskæftigelsesministeren.