Mette F: Op mod 12.000 mister dagpenge i 2012
Den nye beskæftigelsesminister giver den tidligere regering skylden for at op til 12.000 danskere står uden dagpenge i 2012. Foto: ft.dk
Antallet af danskere, som falder ud af dagpengesystemet på grund af dagpengereformen, er stadig til debat.

Mellem 2.000 og 4.000 danskere må vinke farvel til dagpengene i 2014 på grund af den tidligere regerings dagpengereform.

Sådan lyder det korte svar på et samråd i Folketinget med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) som konsekvens af en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år.

Det er et godt stykke under, hvad ministeren tidligere har sagt, og det er netop derfor, at Venstres beskæftigelsesordfører Ulla Tørnæs har kaldt Mette Frederiksen i samråd.

Tidligere lød ministerens vurdering nemlig på mellem 7.000 til 12.000 arbejdsløse, der ryger ud af systemet på grund af reformen.

Men begge tal er rigtige, fordi der kommer en pukkel af dagpengemodtagere næste år, forklarer ministeren.

"Det sker på grund af den indfasningsform, som den tidligere regering har valgt," siger Mette Frederiksen til Ulla Tørnæs.

Ministeren forklarer, at der i slutningen af 2012 netop ryger mellem 7.000 og 12.000 danskere af dagpengevognen som konsekvens af reformen. Det sker, fordi flere har fået udskudt deres dagpenge på grund af ferie, sygdom eller småjobs. Derfor forudser ministerenen pukkel i slutningen af næste år.

"Sidst i 2012 har vi to forskellige grupper af dagpengemodtagere, som falder ud af systemet. Derfor er tallet større," lyder ministerens svar.

Først når reformen er fuldt indfaset vil op til 4.000 danskere skulle undvære dagpenge.

Tidligere beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) vil gerne vide, hvad der ligger bag, at S-SF brugte et helt tredje tal i valgkampen.

Her lød det, at 38.500 må sige farvel til dagpenge, hvilket ifølge den tidligere ministre var en "skræmmekampagne" mod den siddende regering.

Hertil ønsker Mette Frederiksen ikke at svare, da hun ikke selv har fremsat tallet i valgkampen, forklarer hun.

Socialdemokraterne forsøger i øjeblikket at få udskudt en kortere dagpengeperiode med et halvt år. Mellem 6.000 og 10.000 vil få dagpenge i længere tid, hvis beskæftigelsesministeren får held til at forlænge dagpengeperioden, vurderer Beskæftigelsesministeriet.