Mette F. og Thulesen Dahl i nyt parløb til kommende valg
Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl udvider hele tiden deres samarbejde. Nu gælder det kommunalvalg. Foto: Pelle Rink/Scanpix
Venstre og Konservative skal være "på dupperne," hvis de vil gøre sig håb om Dansk Folkepartis støtte i kampen om borgmester-poster til november. DF og Socialdemokraterne klar til tættere samarbejde lokalt.

De har samarbejdet om skat, taxalov, udenlandsk arbejdskraft og placeringen af en ny politiskole. Nu er formændene for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, klar til parløb til kommunalvalget i november. 
 
- Vi håber på opbrud i tingene. Man må gerne orientere sig anderledes lokalt. Det har vi i hvert fald sagt til vores folk, siger Kristian Thulesen Dahl. 
 
På Folkemødet på Bornholm følger S-formand Mette Frederiksen trop og kalder Thulesen Dahls signal 'rigtig glædeligt.'
 
- Det åbner op for et helt andet landskab efter kommunalvalget. Når jeg er rundt i landet, kan jeg mærke et rigtig godt samarbejde mellem socialdemokrater og Dansk Folkeparti. Det vigtigste for mig er det brede samarbejde, siger Mette Frederiksen, der sammen med DF-formanden fredag spillede ud med fælles krav om en ny indsats mod EUs princip om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Regering må vente

Kristian Thulesen Dahl siger, at samarbejdet med Socialdemokratiet har udviklet sig hurtigere, end han havde turde håbe på. Men han vil - ligesom Mette Frederiksen - ikke tale om regeringssamarbejde.
 
- Tingene skal have sin tid, men samarbejdet giver os flere strenge at spille på, mener DF-formanden.
 
- Jeg ser ikke en S-DF-regering for mig, men et Folketing, der bliver bedre til at samarbejde. Jeg er ikke blokpolitiker, siger Mette Frederiksen. 
 
På spørgsmålet om de lokale borgmestre fra Venstre og Konservative nu skal være nervøse for at miste støtten fra DF, svarer Thulesen Dahl:
 
- Det synes jeg ikke, at de skal. Jeg synes, at de skal være på dupperne og spekulere i, hvordan de kan give DF mest indflydelse, hvis de vil have vores støtte, siger Kristian Thulesen Dahl, der afstår fra at konkretisere sit partis succeskriterier - herunder borgmester-ambitioner - ved kommunalvalget. 
 
- Vi går efter at få mest mulig indflydelse, siger DF-formanden.