Administration 

Metal-formand: Venstre dæmoniserer danskerne

”Udansk” og ”en udfordring for sammenhængskraften” siger Dansk Metals formand om Venstres værdikamp mod fagbevægelsen.

(Foto: Irene Stelling)

Claus Jensen er vred på Venstre og medierne. Læs om ”vildbassen”, der frygter for et splittet Danmark.

- Hvad fanden er det for en opgave, at et stort regeringsbærende parti vil påtage sig at bekæmpe fagbevægelsen.

Claus Jensen er vred. Han taler om Venstre. Han taler om de borgerlige medier, der hetzer mod ledige danskere, og han taler om sommerens helt store samtaleemne i faglige kredse, Vejlegårdsagen.

Og så taler han om, hvordan topfolk i Venstre med gruppeformand Kristian Jensen i spidsen så den jyske restauratør, Amin Skov som en velegnet person til at gå forrest i partiets mangeårige kamp mod fagbevægelsen.

- Hvad fanden er det for et samfund, hvis Socialdemokraterne skulle se Dansk Arbejdsgiverforening som hovedfjenden og med alle midler bekæmpe dem. Det ville da blive et forfærdeligt samfund. Jeg vil personligt blive stiktosset, hvis Socialdemokraterne udpegede Dansk Industri som hovedfjenden.

Venstre vil have os til at råbe efter hinanden

Claus Jensen tager imod i det store hjørnekontor i Nyropsgade i København med udsigt over søerne. Det overtog han i efteråret efter en anden Jensen, nemlig Thorkild E. Jensen sammen med posten som førstemand for 118.000 metalarbejdere.

Den 48-årige fynbo, der har været aktiv i Dansk Metal i 30 år, taler lige ud af posen. Han ved, hvad han mener, og han tøver ikke, når han skal svare på, hvad den største udfordring, Danmark står over for, er.

- Vi har en stor udfordring i at få sammenhængskraften tilbage i det danske samfund. Jeg synes, vi har haft en regering i mange, mange år, der gerne ville splitte samfundet. Enten gik vi ind for krigen i Irak, eller også holdt vi med terroristerne. Enten gik vi ind for en afskaffelse af efterlønsordningen, eller også gik vi imod. Man ville gerne hele tiden lave skel ned i den danske befolkning og få os til at stå på hver side af åen og råbe efter hinanden. Det mener jeg er udansk. Sådan har vi aldrig oplevet vores samfund før.

Det var i hvert fald ikke splittelse, der prægede Claus Jensens fynske barndom med far, mor og to mindre søskende.

Moderen var sygeplejerske, faderen maskinarbejder. Lille Claus var en vildbasse, der synes det var sjovere at køre på udborede knallerter og drikke bajere end at gå i skolen.

Glemte skoletasken i skolen i to år

- Skoletasken kom ikke med hjem hver dag. Min far sagde på et tidspunkt, at jeg ikke havde haft skoletasken med hjem de sidste to år, griner Metal-formanden, der trods det afslappede forhold til "lærdommens tempel" havde en ide om, at han selvfølgelig skulle på gymnasiet.

Faderen havde dog andre planer, og som 16-årig kom Claus Jensen i lære som plade- og konstruktionssmed på Lindøværftet. Tre år senere var svendebrevet hjemme, og han købte hus nær Munkebo på Nordfyn sammen med sin nuværende kone.

I dag fortryder han ikke, at han aldrig fik en studenterhue på hovedet, men han er ked af, at hans medlemmer ikke får deres del af "uddannelseskagen".

- Vores medlemmer starter i lære og betaler skat fra dag ét. De kommer typisk ud og arbejde i en industrivirksomhed, hvor man er med til at tjene penge hjem til landet. De har aldrig trukket på den fælles uddannelseskonto. Jeg synes, vi bliver nødt til at lave nogle ordninger, der gør, at de af vores medlemmer, der har lyst til at læse videre, får nogle muligheder for det.

Faderen mistede fingre i arbejdsulykke

Claus Jensen forestiller sig, at metalarbejdere skal kunne læse videre til f.eks. maskiningeniør på dagpengesats. SU’en forslår kun til at dække varme- og elregningen, når man har hus og skal forsørge en familie, påpeger han.

Hans egen far tog springet og læste videre til ingeniør efter en arbejdsulykke, hvor han mistede det yderste af fingrene på begge hænder. Det kunne kun lade sig gøre takket være hans daværende arbejdsgiver.

- Det kan også være, at økonomisk støtte til videreuddannelse skal tænkes ind overenskomstmæssigt. Danmark kommer til at mangle den type medarbejdere, der bygger videre på en faglig uddannelse, og de er meget eftertragtede i industrien, siger Metal-bossen, der nok er snakkesaglig, men også ved, hvornår tavshed er guld.

Overenskomstforhandlingerne med arbejdsgiverne på industriens område er kendt for at være mere lukkede end dronning Victorias sovegemakker. Og netop den fortrolighed mellem parterne vidner om respekt og ønsket om resultater.

Ifølge Claus Jensen var det netop mangel på lukkethed, der fik de meget omtalte trepartsforhandlinger til at bryde sammen sidste år. Forhandlingerne foregik gennem pressen, og der var mange interesser, der forsøgte at forhindre en aftale, siger Metal-formanden.

Derfor lukkede Metal trepartsforhandlinger

- Der blev skrevet mange artikler, der skulle hidse fagbevægelsens bagland op imod forhandlingerne. Vores hovedbestyrelse var dybt forundret over, at alt foregik gennem pressen, og at de den ene dag kunne læse det ene og den næste dag det andet.

Nej'et fra Dansk Metals hovedbestyrelse gav det endelige dødsstød til forhandlingerne, og Claus Jensen beklager i dag det nej.

- Thorkild Jensen og jeg gik ind for, at vi skulle fortsætte trepartsforhandlingerne. Det ville hovedbestyrelsen ikke. Men skulle vi så sælge ud af helligdage? Det kom an på, hvad betalingen var lidt på samme måde som dengang, man solgte ud af en årlig lønstigning for at få en arbejdsmarkedspension sidst i 80’erne. Det var ikke populært dengang. Men om 20 år kunne det være, man tænkte: "Det var godt, at vi fjernede f.eks. Store Bededag, fordi vi fik noget langt bedre.

Claus Jensen repræsenterer et fagforbund, der traditionelt har haft et tæt samarbejde med arbejdsgiverne. Interesserne er ofte modsatrettede, men de er til at stole på, lyder det fra Metal-formanden. Venstre får derimod endnu en bredside.

- Venstre har taget et stort et stort skridt ud af den liberalistiske vej. Hvor de gerne vil dæmonisere store dele af befolkningen, hvis man ikke holder med Venstre. Vi vil rigtig gerne skabe mere helhed i samfundet. Det vil arbejdergiverne også, og det tror jeg også, at den danske befolkning vil.

Agerede bolværk mod kommunismen

Det er ikke første gang, Claus Jensen, frygter for sammenhængskraften i samfundet. Da han som 19-årig udlært smed blev faglig aktiv i Metal Odenses lærlingeklub, var det for at agere bolværk mod kommunismens fremmarch.

- Min farfar, der var næstformand i Metal Odense, skubbede meget på og sagde, at jeg skulle være aktiv. For han synes, det var ved at gå i en forkert retning politisk, siger Claus Jensen, der voksede op med ”stærke socialdemokratiske værdier”.

Mens de borgerlige får hug, er der til gengæld Metal-ros til Helle Thorning-Schmidt og co. Godt nok havde han hellere set S og SF’s Fair Løsning-program realiseret end det regeringsprogram, der kom ud af møderne med De Radikale i "Tårnet".

Men den danske statsminister får plusser for at søge det brede samarbejde, for skattereformen og for at satse på uddannelse.

Claus Jensen mener, at medierne, hvoraf specielt TV 2, B.T. og Jyllands-Posten har en klar politisk dagsorden vendt mod fagbevægelsen, skyder forbi mål, når de holder den nuværende regering ansvarlig for dagpengeforringelser og slagtningen af efterlønnen.

Hvorfor skyder ingen på Lars Løkke?

- Det er ikke Helle, der har halveret dagpengene. Det er ikke Helle, der har fordoblet genoptjeningsretten. Hvorfor skal hun stå på mål for det? Hvorfor er det ikke Lars Løkke, som medierne skyder på? Hvad er hans svar til de udfaldstruede?

Claus Jensens svar til de ledige Metal-arbejdere, der står til at miste dagpengene er klart: Det er ikke jeres skyld.

- Det er dybt uretfærdigt. Vores medlemmer har hele deres liv gjort, hvad der blev bedt af dem. De har taget en uddannelse, arbejdet i en industrivirksomhed og købt et hus. Nu står de tilbage med et hus. De kan ikke få dagpenge, de kan ikke få kontanthjælp og genoptjeningsretten er fordoblet.

Til gengæld er tilliden til arbejdsgiverne intakt, når det gælder akut-pakken.

- Jeg tror stadig på, at arbejdsgiverne i det private nok skal levere de akutjob, som de har lovet. De plejer at leve op til det, de har aftalt.

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring