Mest vold på jobbet

Antallet af lussinger langet over disken på danske arbejdspladser vokser kraftigt. Nu vil butiksansatte forhandle med arbejdsgiverne for at få nedbragt voldsepisoderne.

Læs også: Nødudgange i alle kontorer

En knytnæve i fjæset på ekspedienten er blevet en almindelig reaktion, når kunder ikke kan få byttet julegaverne. Antallet af voldsepisoder i forbindelse med jobbet er mere end fordoblet på 10 år til 120.000 årlige overfald. Jobvold har dermed forlængst overhalet vold i resten af samfundet, hvor volden falder svagt. Det viser en undersøgelse fra Justitsministerets forskningsenhed, hvor 11.671 danskere er blevet spurgt om voldsepisoder i 2005 – hvilket så er blevet sammenlignet med tal fra 1995.
»Vi har mistet tiltroen til autoriteter totalt. Nu bliver selv buschauffører, skattefolk og plejehjemsassistenter overfaldet på jobbet, som var det naturligt,« siger seniorkonsulent Dorthe Perlt fra Socialt Udviklingscenter.
Centeret har fået 20 millioner kroner af satspuljemidlerne fra Justitsministeriet til at finde løsninger mod vold på arbejdspladser.

I dag bliver nemlig selv butiksekspedienter truet af voldsomme kunder, fortæller 7-Elevens direktør:
»Der opstår desværre en del episoder i weekenderne hos de butikker, der ligger i nærheden af diskoteker. Voldsepisoder går sjældent ud over ansatte, men mest ud over andre kunder. Men der er en del verbal vold mod ansatte,« siger direktør Jesper Østergaard fra kæden, der aldrig har lukket.

De har derfor nogen weekender måttet ansætte vagtfolk. Og sidste år måtte de trykke otte gange på overfaldsalarmen. De mange smæk til butiksansatte har fået de ansattes fagforening HK Handel til at rejse problemet.
»Vi har et problem, som vokser og vokser med aggressive kunder, der simpelthen kan finde på at slå ud efter en ansat, hvis de ikke kan få penge retur, så vi har taget problemet op med butikskæderne,« siger Bjarne Petersen, faglig konsulent i HK Handel.
Nogle gange kommer røvfuldene endda fra ens chef. I går blev to elever tilkendt 65.000 kroner, fordi en butikschef havde slået dem med en livrem bagi, fordi de kom for sent på arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.