Messerschmidt: Sverige kan ikke betragtes som demokrati
Polfoto (arkiv)
DF-politikeren melder skarpt ud, efter den svenske statsminister i dag meddelte, at et planlagt nyvalg ikke vil finde sted alligevel.

Den svenske regering har afværget et nyvalg, da den med den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i spidsen indgik et forlig med de borgerlige oppositionspartier. Et forlig, der betyder, at svenskerne alligevel ikke skal til valg i marts.

I den såkaldte December-aftale, som blev præsenteret lørdag formiddag på et pressemøde i Stockholm, har parterne aftalt, at man ikke regner det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna med til nogen af blokkene.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Sverigedemokraterne vinder på ny aftale

Nyvalget udskrev Stefan Löfven først i december, efter at Sverigedemokraterna sikrede et flertal for de borgerliges forslag til en ny finanslov, hvilket medførte, at den svenske regering kom i mindretal.

Herhjemme får den nye udvikling i Sverige Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti til at reagere med en skarp udmelding. En udmelding han i dag har lagt ud på flere sociale medier.

- For at et land kan kalde sig demokratisk, må i hvert fald tre betingelser være opfyld. Der skal være ytringsfrihed. Der skal være tale om hemmelige valg, så ingen kan se, hvad man har stemt. Og statsmagten må ikke sjakre med, hvornår der udskrives valg. På ingen af de områder lever Sverige længere op til de fundanentale krav til et demokrati, siger Morten Messerschmidt i en lille film, han bl.a. har lagt på Youtube.

Uværdigt og ynkeligt

- Der er ikke længere ytringsfrihed i Sverige. Hvis man blander sig i udlændingedebatten med en kritisk tilgang, bliver bliver man lynhurtigt stemplet som racist, eller det der er værre, man mister sin stilling eller bliver udsat for vold og stigmatisering. Det er grusomt, det minder om DDR og berufsverbott, siger han.

Som Messerschmidt udlægger teksten, så har Stefan Löfven i dag udvist en handling, der beviser, at der i Sverige ikke er lighed i forhold til, hvornår valget udskrives

- Statsmagten sjakrer med valgdatoen ganske enkelt for at sikre at det største oppositionsparti - Sverigesdemokraterne - ikke kommer til magten. Det er uværdigt og ynkeligt og har ikke noget med demokrati at gøre, mener Messerschmidt.

- Det har vi ingen interesse i, siger DF'eren, som frygter, at det ender som en "krudttønde" i Sverige, og som derfor mener, at danskerne bør hjælpe Sverige i den rigtige retning.

Og det vel at mærke ved at have et "inkluderende deomokrati" med en "åben og bramfri debat - også om sensitive spørgsmål som udlændingepolitik."

- Og så gør man det først og fremmest ved at leve op til de demokratiske grundprincipper. Det ville være en god start for Sverige, siger Morten Messerschmidt.