Mere statsstyring af kræftbehandling
Regeringen og DF vil have mere statslig styr på kræftindsatsen og flere penge til strålebehandling.

Læs også: Radikale er glade for flere kræftpenge

Mere statsstyring. En ny statslig kræftenhed. Og mere kapacitet til strålekanonerne.

Det er essensen af dagens aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, der skal sikre en langt bedre indsats mod kræft i Danmark.

»Jeg må jo konstatere, at i sidste ende så står regeringen og jeg med ansvaret. Når jeg får ansvaret, så må jeg også have noget at have det i«, siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge Politikens netavis.

Aftalen kommer på baggrund af den flere uger lange kræftskandale, hvor kræftpatienter ikke har fået den strålebehandling, som de retteligt burde.

Sundhedsministeren gav samtidig beskeden til formanden for Amtsrådsforeningens Sundhedsudvalg, Bent Hansen (S) om, at hans amter har en stor del af skylden for de alt for lange ventetider.

»Amterne har slet ikke gjort det godt nok, så nu laver vi en statslig enhed, der arbejder på tværs af departementet (Sundhedsministeriet, red.) og Sundhedsstyrelsen, så er kommer bedre styr på kræftbehandlingen,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Birthe Skaarup til DNY.

Regeringen og Dansk Folkeparti er også enige om, at der skal tilføres flere ressourcer primært til at udvidede strålekapaciteten. Og den melding vækker glæde hos landets kræftlæger:

»Alle kan jo se, at det er nødvendigt med flere penge til området,« siger formanden for landets kræftlæger, dr. med. Cai Grau,« til DNY.

 

Beløbet ukendt

Men hvor mange penge, der skal op af statens lommen for at få kræftbehandlingen på ret køl, kan hverken sundhedsministeren eller Birthe Skaarup ikke oplyse.

Beløbets størrelse fastsættes på et møde den 19. december i Finansministeriet. Men Bent Hansen regner allerede nu med et trecifret millionbeløb.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Lone Møller, kalder det glædeligt, at der nu kommer flere penge til stråleområdet:

»Der er jo slet ingen tvivl om, at det har manglet. Men nu må vi følge op på, om der kommer handling bag de fine ord. Hele sagen har jo været et lærestykke i, hvordan man ikke skal gøre i forhold til kræftpatienter, der har brug for behandling. Og Socialdemokraterne er klar med flere ressourcer,« siger hun.

Amtsrådsforeningen er stærkt utilfreds med, at ministeren på den måde trækker ansvaret til sig og væk fra amterne:

 

Mere bureaukrati

»Jeg noterer mig, at der er indgået en politisk aftale. Vi har ansvaret, og at man vil opbygge et nyt bureaukrati i København, det må man så gøre. Det har man åbenbart brug for af hensyn til den politiske proces,« siger han til Politiken.

Kræftlægerne håber, at det ikke blot er tomme ord, men ønsket om at opbygge en tung enhed med stor faglig ekspertise på kræftområdet, der kan være en aktiv medspiller til at forbedre den danske kræftbehandling, som politikerne ønsker op på internationalt niveau.

»Vi har simpelthen indtil nu manglet et sted, hvor der er en stor faglig indsigt i kræftområdet. Lad os håbe, at der er det, ministeren nu vil skabe. Bare det ikke bliver en ny bureaukratisk instans uden effekt,« siger kræftlæge Cai Grau.