Mere opsøgende arbejde skal stoppe Gellerup-brande
Efter endnu en urolig weekend i Gellerup, hvor der blandt andet blev kastet en molotovcocktail ind i en opgang på Lottesvej, sætter kommunen og politiet nu indsatsen et gear op. Mere opsøgende arbejde skal slukke ballademagernes brandstiftelser
Af Brian Stræde

Der skal flere øjne og ører på gaderne i Gellerup for at få sat en stopper for de mere end 50 påsatte brande, der har hærget bydelen de seneste måneder. Borgmesteren og kommunens fem rådmænd mødtes mandag med Århus Politi for at finde fælles fodslag i kampen for at skabe ro i området, og det gav sig udslag i en plan om at øge det opsøgende arbejde i området.
»Både fra Børn- og ungemagistraten og Socialmagistraten vil der blive tilført ekstra ressourcer, så vi får flere professionelle medarbejdere på gaden. Det handler om at få intensiveret vores tilstedeværelse i området og komme i dialog med forældrene og de børn, som vi møder på et tidspunkt, hvor de burde ligge i deres seng. Samtidig skulle det, at der kommer flere folk på gaden, gerne medføre, at vi får fat i brandstifterne og stoppet dem,« siger socialrådmand Gert Bjerregaard (V).
Der bliver allerede nu gennemført opsøgende arbejde i området, men Gert Bjerregaard er alligevel overbevist om, at det netop er en markant øget indsats på den front, der skal til, for at stoppe brandene i Gellerup. For mens der kommer flere klubmedarbejdere og socialpædagoger på gaden, vil politiet også øge sin patruljering i området, og samtidig bliver der arbejdet på at få etableret et hold frivillige natteravne.

Højeste prioritet
Gert Bjerregaard vil ikke sætte præcise tal på, hvor mange opsøgende medarbejdere, der nu bliver sendt på gaden i Gellerup.
»Men det er ikke kun nogle få stykker, det er en del, og det kommer til at ske meget snart. Denne sag har allerhøjeste prioritet, og jeg vil meget gerne have lukket ned for problemerne, inden der sker noget rigtigt alvorligt. Lige pludselig får ilden fat i en opgang, og jeg frygter for de konsekvenser, det kan få,« forklarer rådmanden.
Også hos Århus Politi sætter man ekstra kræfter ind på at få opklaret de mange brande og forebygge, at det sker igen. Det kommer oven på endnu en weekend med brandstiftelser, da der blandt andet blev kastet en molotovcocktail ind i en opgang på Lottesvej. Heldigvis fik ilden kun fat i en gummimåtte, og beboerne slap med en forskrækkelse.
Som med de andre 50 brande i området står politiet på relativ bar bund i efterforskningen.
»Det er småt med oplysninger fra folk i området, og det kan jo enten skyldes, at folk ikke har set noget, eller at de er tilbageholdende med at fortælle os om det. Derfor appellerer vi stadig til, at folk er opmærksomme, og hvis de ser noget mistænkeligt, vil vi gerne høre om det,« siger vicepolitiinspektør Leif Christensen.
Intet udgangsforbud
Rådmand Gert Bjerregaard har tidligere luftet ideen om et udgangsforbud for børn under 15 år i området, men den idé kunne politiet ikke bakke op om ved mandagens møde.
»Politiet mente ikke, at det var en farbar vej, og det tager jeg til efterretning. Kommunen kan ikke indføre et udgangsforbud, så det har hele tiden været afgørende, at det skulle være politiet, der skulle gøre det. Det vigtigste er, at vi nu er enige om den vej, vi går, og det har mødet sikret,« siger Gert Bjerregaard.