Mere magt til biskopperne
Det skal være biskopperne og ikke kirkeministeren, der stiller præster for præsteretten, foreslår kirkeministerielt udvalg. Præsterne er imod.

Det bør ikke længere være kirkeministeren, der løfter pegefingeren, når præster rager uklar med folkekirkens forkyndelseslære, men derimod biskopperne.

Sådan lyder anbefalingen i en ny rapport fra et arbejdsudvalg under Kirkeministeriet. Følges udvalgets anvisninger, vil det i fremtiden være den tilsynsførende biskops ansvar at stille præster for præsteretten og rejser læresager, skriver Berlingske Tidende.

Udspillet truer præsternes retssikkerhed, mener næstformand for præsternes fagforening, Per Buchholdt Andreasen:

»Kirkeministeren bør fortsat stå med det parlamentariske ansvar for, om en læresag skal rejses. Kirkeministeriet er præsternes ansættelsesmyndighed og dermed garantien for forholdet mellem stat og kirke. Det forhold forrykkes nu med uddelegeringen af ansvaret til biskopperne,« siger han til Berlingske Tidende.

Hans Raun Iversen, der er ekspert og lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet, siger til avisen, at ændringerne er »små, men fornuftige«:

»Læresagerne vil styrke biskoppens ansvar som teologisk tilsynsmyndighed og bidrage til intern overvejelse i kirken, inden man ulejliger den verdslige domstol,« siger han.