Det har været en sommer i sportens tegn for mange danskere, der lige nu myldrer tilbage i klubberne for at tage hul på et aktivt efterår.
Men mennesker med udviklingshandicap er svært underrepræsenterede blandt de 2,4 mio. danskere, der går til idræt i DIF’s 8.488 idrætsforeninger. Det er en gruppe mennesker, hvor alt for mange i forvejen kæmper med lavere levealder, overvægt og ensomhed.
På den baggrund har en række af de største danske sportsorganisationer sat sig for at skabe bedre rammer for inklusion i idrætten. Barrierer og løsninger for idrætsdeltagelse blandt mennesker med udviklingshandicap var derfor temaet, da Coca-Cola for nyligt lagde hus til en velbesøgt paneldebat.
25-årige Eva Rosted er født med Downs Syndrom, og så har hun gået til svømning igennem det meste af sit liv. Som en del af Special Olympics-idrætten, der både i Danmark og internationalt er støttet af Coca-Cola, har hun repræsenteret Danmark ved store svømmestævner verden over, og hun træner seriøst og målrettet.
Desværre er hun en af de få, og det er hun kun takket være familiens enestående støtte til Evas svømmekarriere. For Eva og familien kender alt til de udfordringer, der besværliggør idrætsdeltagelsen for mennesker med udviklingshandicap.
Under debatten satte hun ord på mange af de barrierer, der også fremhæves i Idan-rapporten ’Idræt for mennesker med funktionsnedsættelser i Danmark’ fra 2022 fremlagt af Dorte Nørgaard, Videnscenter om Handicap: Det er vanskeligt at finde et idrætstilbud, når man har svært ved at tage telefonen eller skrive en mail. Det er svært at komme frem, når man ikke kan transportere sig selv eller kan skaffe en ledsager. Og der mangler en ”naboens søn eller datter” at følges med på lige vilkår. Dertil pegede debatten på, at mange trænere ikke føler sig godt nok klædt på, og at der ikke er nok sportstilbud tilpasset målgruppens særlige behov.
Konsekvensen af den ulige deltagelse i idræt i Danmark bidrager til en tilsvarende ulighed i sundhed i befolkningen. Thomas Gruber, afdelingsleder i foreningen LEV, påpegede at mangel på rigtig kost og motion er blandt de væsentligste årsager til, at mennesker med udviklingshandicap i gennemsnit lever 20 år kortere end den øvrige del af befolkningen.
Det gjorde tydeligvis stort indtryk på alle paneldeltagere, der var rørende enige om, at der bør gøres endnu mere for at sikre, at også mennesker med udviklingshandicap har mulighed for at dyrke idræt, bevæge sig og motionere i attraktive, sociale fællesskaber. Og alle havde gode bud på, hvad der skal til:
DIF-formand Hans Natorp ønsker flere målrettede inklusionsinitiativer. Specialsport.dk vil bygge bro mellem idrætsudøvere, familier og kommuner. DBU ved direktør Erik Brøgger Rasmussen vil klæde klubber og trænere på til at rumme børn og unge med udviklingshandicap og særlige behov. Lars Lundsgaard, Lykkeliga, vil skabe flere rollemodeller som Eva Rosted og øge synligheden af målgruppen.
Og Parasport Danmarks formand John Petersson, der sammen med Coca-Cola var initiativtager til at samle parterne til debat, fremhævede at netop samarbejde på tværs af alle aktører omkring mennesker med udviklingshandicap er afgørende, så der både tilvejebringes flere specialtilbud, men også uddannelse til trænere i almene klubber og hjælp til at finde og komme frem til både de eksisterende og spirende tilbud i foreningsidrætten.
Viljen til samarbejde blandt paneldeltagerne er stor. Nu mangler vi bare, at det politiske niveau i stat og kommuner i lige så høj grad beslutter sig for at tage arbejdshandskerne på, når det gælder tilstrækkelig ledsagelse og transport for ellers kan sports Danmark ikke få disse medborgere frem til alle de gode initiativer, der findes og er på vej.