Mennesker lugter fremragende
Undersøgelse får forskere til at mene, at mennesker kan lære at bruge lugtesansen lige så godt som hunde.

Vi mennesker kan lære at følge et duftspor lige så godt som hunde. Vi er nemlig ikke dårlige til at genkende dufte, vi er bare ude af træning.

Det har amerikanske og israelske hjerneforskere bevist i et forsøg, der umiddelbart kan virke lidt komisk. Forskerne satte sig for at efterprøve ideen om, at vi, fordi vi har færre såkaldte duftreceptorer i næsen end for eksempel rotter og hunde, er også elendige til at dufte. Det skriver Nyhedsavisen tirsdag.

Derfor lavede forskerne et forsøg med 32 studerende fra Berkely Universitetet, som skulle fungere som sporhunde, De lagde et 10 meter langt - og ganske svagt - duftspor af chokoladeolier på en græsplæne. Herefter gav forskerne de studerende bind for øjnene og propper i ørene og slap dem så ellers løs på alle fire på plænen. Hver studerende fik tre forsøg til følge duftsporet til ende inden for ti minutter. Det lykkedes for omtrent to tredjedele af de studerende - eller for 21 af 32 sniffende forsøgspersoner. Hvad mere var, de studerende blev tilmed langt bedre til at følge duftsporet efter tre dages øvelse. Forskerne bemærkede også, at mennesker gør nøjagtig som hunde, når de skal finde ud af, hvor duften kommer fra. De tager nemlig nogle korte, hurtige snif ligesom hunde.

Hjerneforsker Gordon Shepard mener, at grunden til at menneskers lugtesans virker ringere end andre dyrs, er, at vi ikke bruger denne sans fra fødslen.

»Vi har en langt bedre lugtesans end rotter og hunde, fordi vi har en større hjernekapacitet. Det her studie viser, at mennesker med lidt træning kan opnå en evne, som hunde bruger hele livet på at træne sig op til,« siger han til Nature.

Det kan antropolog og duftekspert Joel Leonard skrive under på. Han ligger blandt de fem procent i befolkningen, som har en særlig god lugtesans.

»I vores vestlige kultur lægger vi meget lidt vægt på dufte, vi er i stedet meget optagede af synet. Men det er kendt fra mange andre kulturer, blandt andet hos indfødte i Afrika og Sydamerika, at man bruger mennesker som sporhunde i jagt. Og i Kenya tager man stammens bedste duftere med ud i Junglen for at lugte efter slanger,« siger han.

Om vi skal til at bruge mennesker som sporhunde eller bombehunde i politiets arbejde, tvivler forskerne dog på. For selv om vores lugtesans er langt bedre end vi går og tror, så kan hunde altså stadig genkende en bredere vifte af dufte. Og derudover kan det sandsynligvis være svært at få overtalt nogle mennesker - udover studerende fra Berkeley - til at kravle rundt på alle fire med snuden ned i jorden.