Mega-stærk og lækker: Sådan dyrker du dine egne chili
Stærke som bare f..... Og ret lækre! Foto: SCANPIX arkiv
Chili har fået ekstra opmærksomhed de senere år og bruges i både mad, desserter og drinks. Og så kan du dyrke dine egne chili derhjemme.

Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig, Aller Media

Chili har ry for at kunne være så stærke, at de kan slå selv en voksen mand ihjel. Men der findes mange chilisorter og mange forskellige smagsstyrker – og dyrker du dem selv, kan du vælge chili i den smagsstyrke, der passer dig.

Det er godt at spise chili i februar: Få flere gode madtips på madogbolig.dk

Chilisorterne er traditionelt set opdelt på en skala fra 0-10+++, hvor 10 er den absolut stærkeste. Du kan bruge de mere hårdføre chilisorter, hvis du vil lave stærke retter – men hold dig til dem, der lægger omkring 4 på skalaen, hvis du vil lave retter, der kan spises af alle. Vil du bruge chili i eksempelvis desserter, egner chili sig godt sammen med chokolade, i kage eller tilsat is.

- Chili og chokolade er som skabt til hinanden. Kombinationen af chokolade og chili i kage kan give det rigtige boost, siger mesterkokken Jamie Oliver. 

Prøv en cocktail med chili: Få opskriften på madogbolig.dk

Bauhaus, der forhandler mange chilisorter, anbefaler at du eksperimenterer med både frisk og tørret chili i køkkenet, så længe du bare er forsigtig. 

Dyrk chili selv

Er du med på chilitrenden, er det ikke nok at tilføje dem i dine madretter – du skal også dyrke dem selv. Og det er slet ikke så svært. Chilier fås som både frø og planter, der kan dyrkes i drivhus eller pottes om og stå i vindueskarmen.

Vil du kaste dig ud i at avle chilier selv, giver Bauhaus her opskriften på hjemmedyrkede chili:

  • Find et dejligt solrigt sted til dine chilier.
  • Plant dem i en kapilærkasse eller en plantesæk.
  • Når frugterne modnes, kan du nyde høsten.

Chilierne er hårdføre, og de sætter mange frugter, så de kommer igen år efter år.

Chili er et krydderi, der forfører: Se, hvordan du kan bruge mad til at forføre på madogbolig.dk