Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig, Aller Media
Chili har ry for at kunne være så stærke, at de kan slå selv en voksen mand ihjel. Men der findes mange chilisorter og mange forskellige smagsstyrker – og dyrker du dem selv, kan du vælge chili i den smagsstyrke, der passer dig.
Det er godt at spise chili i februar: Få flere gode madtips på madogbolig.dk
Chilisorterne er traditionelt set opdelt på en skala fra 0-10+++, hvor 10 er den absolut stærkeste. Du kan bruge de mere hårdføre chilisorter, hvis du vil lave stærke retter – men hold dig til dem, der lægger omkring 4 på skalaen, hvis du vil lave retter, der kan spises af alle. Vil du bruge chili i eksempelvis desserter, egner chili sig godt sammen med chokolade, i kage eller tilsat is.
- Chili og chokolade er som skabt til hinanden. Kombinationen af chokolade og chili i kage kan give det rigtige boost, siger mesterkokken Jamie Oliver.
Prøv en cocktail med chili: Få opskriften på madogbolig.dk
Bauhaus, der forhandler mange chilisorter, anbefaler at du eksperimenterer med både frisk og tørret chili i køkkenet, så længe du bare er forsigtig.
Dyrk chili selv
Er du med på chilitrenden, er det ikke nok at tilføje dem i dine madretter – du skal også dyrke dem selv. Og det er slet ikke så svært. Chilier fås som både frø og planter, der kan dyrkes i drivhus eller pottes om og stå i vindueskarmen.
Vil du kaste dig ud i at avle chilier selv, giver Bauhaus her opskriften på hjemmedyrkede chili:
- Find et dejligt solrigt sted til dine chilier.
- Plant dem i en kapilærkasse eller en plantesæk.
- Når frugterne modnes, kan du nyde høsten.
Chilierne er hårdføre, og de sætter mange frugter, så de kommer igen år efter år.
Chili er et krydderi, der forfører: Se, hvordan du kan bruge mad til at forføre på madogbolig.dk