Administration 

Medlemmerne får ordet: »Alle 49 byer skal føle, at deres sted er vigtigt«

Lejre Kommunes borgmester fortæller om kommunens arbejde for landdistrikter.

I Lejre Kommune har man taget et valg. Tilstedeværelsen af 49 småbyer og landsbyer samt fraværet af én central centerby er ikke en hæmsko for vækst og udviklingen, men en strategisk ressource.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Med tiltag som en rullende kontorvogn læsset med politikere og udviklingskonsulenter løfter Lejre Kommune planlægningen ud af byrådssalen og ind foran landsbyens gadekær. Borgernes egne forestillinger om deres steder i kommunen er udgangspunktet for strategien Vores Sted, der i dag gennemsyrer alle dele af det kommunale arbejde. Landdistrikternes Fællesråd har spurgt Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (A), hvordan landsbylivet blev til kommunens strategiske flagskib.

Hvad er baggrunden for Vores Sted strategien?

- Udgangspunktet for strategien stammer fra dannelsen af den nye Lejre Kommune efter Kommunalreformen. Vi var ved at blive opslugt af Roskilde Kommune, der ville blive en kæmpe kommune med 100.000 indbyggere. Det udløste stor modstand fra borgerne, der faktisk gerne ville holde fast i at være en landkommune med fokus på det nære. På den måde blev vi skabt i opposition til centraliseringen og storbyen. Det blev afsættet til at finde ud af, hvad Lejre Kommune egentlig er.

Og det blev til Vores Sted?

- Vores udgangspunkt var ikke et brand skabt af et konsulentfirma. For os var det væsentlige, hvad vores 27.000 borgere syntes om deres kommune. De er de absolut bedste ambassadører for deres sted. Det blev startskuddet til en proces, hvor flere end 1.000 borgere deltog. Resultatet er strategien og bogen Vores Sted.

Hvordan arbejder I med landdistriktsudvikling?

- Vi arbejder meget decentralt i kommunen. Alle 49 byer skal føle, at deres sted er vigtigt. Derfor har vi lavet et landsbyvisionarium. Her har vi undersøgt vores landsbyers kendetegn og inddelt dem i forskellige grupper; nogle er landsbyer, andre er landevejsbyer eller sommerhusbyer, mens andre er noget helt fjerde. Det væsentlige er, at arbejdet går ud på at finde ud af, hvordan den enkelte by udvikler sig. Vi tager udgangspunkt i de borgere, der bor i landsbyerne. For os er planlægningen ikke 'one size fits all'.

Hvordan kommer det konkret til udtryk?

- Vi har blandt andet investeret i en mobil Vores Sted vogn, som er en kontorvogn, der kører rundt i de forskellige byer. Så kan borgerne gå hen til kirkepladsen eller købmanden og komme i dialog med kommunens politikere og udviklingskonsulenter om udviklingen i deres by. Borgerne i de små byer skal ikke altid køre ind til de større byer. I stedet kommer vognen til dem, så de kan stå med fødderne plantet i gadekæret og direkte udpege de ting, der skal udvikles. På den måde kommer man helt tæt på byens livsnerve. Og det er netop det, vi ønsker. Vi ønsker ikke at have centralisering, men vil rykke dialogen ud. Tankegangen er at hive så mange beslutninger ud fra byrådssalen som muligt. Vi kommer til dem frem for, at de altid kommer til os. Det skaber en ligeværdig dialog og lokal handling.

Åbner vognen for en anden dialog end et borgermøde?

- Når vognen ruller ind foran købmanden, kommer man i kontakt med andre end de, der altid møder op til ethvert borgermøde. Du kommer i tæt kontakt med borgere, der aldrig ville vove sig ind til et borgermøde og tage ordet foran 100 andre. I stedet kan de udpege problemerne direkte. Det skaber en helt anden dialog.

Hvad har udfordringen været for jer?

- Selvom vi er en landkommune og har mærket krisen, så har vi ikke haft udfordringer med tomme huse og affolkning i samme grad som nogle andre landkommuner. Vores udfordring handler især om vores strategiske fokus på, at alle 49 byer er vigtige. Når man ikke har én centerby, kan det være svært at placere de forskellige faciliteter. For vi har jo ikke 49 rådhuse og kan heller ikke anlægge 49 idrætsanlæg. Det kræver en god dialog med borgerne at skabe forståelse for det. Samtidig satser vi meget på engagement og lokal patriotisme, men det må endelig ikke gå over i lokal egoisme. Udfordringen består i at tilgodese, men også skabe en forståelse for, at nogle har noget, andre ikke har.

Hvordan har I forsøgt at løse den?

- Vi forsøger at få borgerne med i arbejdet med at skabe løsninger på de problemer, de udpeger. For eksempel i forhold til kollektiv trafik. Vi har nogle gode kollektive forbindelser, men det er svært at komme på tværs af kommunen. Trafikken er ofte planlagt efter pendlere og adgangen til uddannelsesinstitutioner. Derfor har vi nogle klare udfordringer i, at vi gerne vil det decentrale, men heller ikke kan køre tomme busser på tværs af kommunen hver halve time. Her forsøger vi at få borgerne til at skabe løsninger i form af samkørselsordninger eller en delebilsapp. Det er ikke nok bare at skrive en klage til kommunen, i stedet opfordrer vi borgerne til at indgå i fællesskaber på tværs og løse tingene sammen.

Hvad er den vigtigste erkendelse i arbejdet med landdistriktsudvikling?

- For os er den vigtigste erkendelse, at løsningerne skal komme fra de enkelte byer. Vi skal ikke sidde i byrådssalene og træffe beslutninger på baggrund af konsulenthuse. Samtidig har vi oplevet, hvor vigtigt det er ikke at tale tingene ned, men i stedet fortælle om alle de fantastiske ting i landsbyerne. Det er langt mere attraktivt. Derfor skal vi alle sammen være opmærksomme på at tale vores værdier, naturen og fællesskaberne, op. Det er kernen i Vores Sted; at fortælle den gode historie om borgernes eget sted. Med Vores Sted har vi fået en identitet, vi fortæller om og er stolte af i stedet for at hakke på.

Hvordan kan andre kommuner lade sig inspirere af jer?

- Det er vores erfaring, at man skal starte fra bunden. At gå ud og tale med borgerne og undersøge, hvorfor de overhovedet bor i kommunen, og hvad der er godt ved at bo her. Vi talte også med potentielle tilflyttere om deres forestillinger om at bo i Lejre. Grundlæggende handler det om at få fat i borgernes perspektiver fra starten og finde ind til kerneværdierne i dem. Efterfølgende må man bygge strategien op om det frem for at købe sig til et dyrt slogan. Opbakningen er også vigtig. Hele kommunalbestyrelsen har været meget engageret og bakket op om projektet fra start i stedet for at modarbejde hinanden. Jeg tror, det hænger sammen med, at strategien er bundet så meget op på borgernes egne forestillinger. Dem kan man jo ikke gå ud og undsige. Desuden har vi gjort et stort arbejde for at implementere strategien i forvaltningen. Det skal ind under huden på alle i administrationen for at lykkes. Om det er skoleforvaltningen, socialforvaltningen eller planlægningsafdelingen. Alle skal tænke, at strategigrundlaget er udgangspunktet for arbejdet.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti