Administration 

Medlemmer får ordet: »Ærligheden om, hvad man er, og hvilke værdier man har i lokalsamfundet, er det allervigtigste«

Odsherred Kommune arbejder strategisk med landdistriktsudvikling. Foto: Claus Starup

Med en målsætning om at skabe mindst ét bofællesskab om året og sikre en mangfoldighed af boformer har Odsherred Kommune gjort fællesskaber til et udviklingsredskab.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Man skal finde ind til den ærlige fortælling om, hvad kommunen kan tilbyde og arbejde bevidst med at finde borgertyper, der deler den. Sådan lyder devisen i Odsherred Kommune, som satser på fællesskabsorienterede personer, der vil skabe kollektive og fællesskabsbaserede boformer i kommunen. I kommunens bosætningspolitik fra 2017-2020 står udviklingen af nye og bæredygtige måder at bygge og bo på som et formuleret redskab til at få endnu flere borgere til at bosætte sig i kommunen. Borgmester Thomas Adelskov (S) får ordet og fortæller om, hvordan kommunen har satset på at gøre blandede boligformer til et kommunalt vækstlokomotiv.

Hvad er jeres store udfordring, hvad angår landdistriktsudvikling?

- Helt grundlæggende har vi en udfordring med at finansiere den velfærd, vi gerne vil kunne tilbyde borgerne i Odsherred. Her spiller udligningsordningen en stor rolle for, hvilke økonomiske muligheder vi har i kommunen. Bosætning er en vigtig faktor i at løse udfordringen, for øget bosætning er på mange måder en fordel for en kommune. Dels er der skattegrundlaget, men det betyder også noget for udligningen; jo flere borgere, des mere udligning får man. Derfor har en positiv befolkningsudvikling stor betydning for kommunen.

I jeres bosætningspolitik har I skrevet udviklingen af blandede boformer ind som et værktøj til at imødekomme de udfordringer, I står over for. Hvorfor er det vigtigt for jer at arbejde med blandede boformer?

- Vi vil gerne sikre, at der er boliger til unge, børnefamilier og ældre. Vores bystruktur er af en sådan karakter, at der ikke er nogle meget store byer. Den største by er Nykøbing med 6.500 - 7.000 indbyggere, så vi har forholdsvis små byer sammenlignet med andre kommuner. Derfor vil vi gerne sørge for, at der er et varieret befolkningsgrundlag i de forskellige byer. Det giver mening i forhold til skoler og dagtilbud, men selvfølgelig også i forhold til det lokale handelsliv.

Hvad kan blandede boligformer bruges til i landdistriktsudviklingsøjemed?

- I Odsherred har vi valgt at gå en vej, som i høj grad handler om at satse på de tilflyttere, der efterspørger lige netop dét, vi har og er stærke på. Det er ofte en borgertype, der godt kan lide naturen, men også rigtig gerne vil være en del af et fællesskab. Begge dele kan vi tilbyde i Odsherred; vores lokalsamfund er meget forskellige, men de er alle sammen kendetegnende ved, at der er nogle utroligt stærke lokale fællesskaber. I nogle lokalsamfund er der meget engagement omkring idræt, andre steder er mere netværksbaserede. Det vil vi gerne understøtte, og derfor har vi forsøgt at tiltrække mennesker, der gerne vil bo i og være med til at skabe kollektiver og bofællesskaber.

Hvilke konkrete eksempler er der i kommunen?

- Vi har et område i Egebjerg, hvor man har skabt et bofællesskab, Fri og Fro, med bæredygtigt byggeri af fx genbrugsmateriale. Det har været en stor gevinst for lokalsamfundet, for der er kommet nogle spændende og aktive nye borgere, som er faldet godt ind i det eksisterende samfund. Det er den type gode succeshistorier, vi gerne vil være med til at skabe.

I har sat et mål i jeres bosætningspolitik om at have mindst 1 bofællesskab årligt. Hvorfor er det et mål i sig selv at skabe bofællesskaber?

- De, der synes, at bofællesskaber er en spændende boform, vil ofte gerne fællesskaber. Både med hinanden, naboen, genboen og lokalsamfundet. Kort sagt, vil de være en del af det, der foregår omkring dem. Det er lige nøjagtig noget af det, vi skatter her i kommunen. Det er svært at flytte til Odsherred og skjule sig, her bliver man inviteret ind i lokalsamfundet, når man erhverver sig en ejendom i kommunen. Fællesskabselementet er noget, vi selv sætter pris på, samtidig med at der er nogen, som søger det. Det er det, vi gerne vil facilitere med dette i element i vores bosætningspolitik.

Hvordan arbejder I konkret i kommunen med at fremme skabelsen af de her blandede boformer?

- Vi har lavet en lang række initiativer. Vi startede i det små med at se, om det gav mening at indrykke annoncer i nogle af hovedstadsaviserne. Det viste sig hurtigt at give pote. Vi arrangerer busture i kommunen, hvor interesserede kan se, hvad vi har at tilbyde af arealer og muligheder. Samtidig har vi afholdt forskellige seancer, hvor vi har inviteret interesserede til en workshopdag, hvor de kunne møde andre med tilsvarende idéer og overvejelser omkring bofællesskaber. Endelig arbejder vi tæt sammen med nogle af folkene fra Fri og Fro i Egebjerg. I øjeblikket samarbejder vi om at udvikle et tilsvarende område med bæredygtige boliger ude på Egebjerghalvøen. Fra kommunens side forsøger vi at understøtte, at projektet kan realiseres og blive en succes. Så vi arbejder på flere niveauer; konkret med at gå ud og tilbyde os til interesserede, men også ved at hjælpe de, der allerede er i gang med projekter, med at få realiseret deres idéer.

Hvad har indsatsen indtil videre betydet for jeres kommune?

- Vi har fået en del henvendelser fra folk, der er interesserede i at skabe bofællesskaber, ligesom flere tilflyttere har købt et nedlagt landbrug og deri etableret sig i kollektive fællesskabsformer. Endelig er der en række projekter, som vi understøtter arbejdet med.

Hvad er den vigtigste erkendelse i arbejdet med at bruge blandede boformer som redskab til at skabe landdistriktsudvikling?

- Den svære erkendelse er, at skabelsen af sådan nogle boformer tager tid. Når forskellige mennesker skal sætte sig ned og realisere en fælles idé, tager det tid. Den stærke og positive erkendelse er, at det interesserer rigtig mange. Vi oplever stor en efterspørgsel, og samtidig er vi en af de få kommuner, der tilbyder at hjælpe og facilitere etableringen af kollektiver og bofællesskabsformer. Og vi kan godt mærke, at det vækker interesse, når vi som kommune står klar til hjælpe.

Hvordan kan andre kommuner lade sig inspirere af jer?

- Man skal lade være med at sælge kommunen på et billede, den ikke er. Og så skal man lede efter borgertyper, der minder om en selv. Det vil sige, at man ikke skal forsøge at sælge kommunen til borgere, der helst vil bo med asfalt over det hele i høje huse, hvis man ligesom i Odsherred bor lavt og med masser af grønt inden nærmeste nabo. Ærligheden om, hvad man er, og hvilke værdier man har i lokalsamfundet, er det allervigtigste. Ellers tror jeg, at man ender med at skuffe ikke bare sig selv, men også potentielle tilflyttere, der kommer til kommunen og oplever en anden verden end den, de blev præsenteret for i smarte brochurer og reklamevideoer.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula