Medier: Macron vælger måske konservativ som regeringsleder
Franske medier tipper, at det bliver borgmesteren i Le Havre, Édouard Philipe, som bliver ny premierminister.

Den 39-årige Emmanuel Macron, der er blevet indsat som Frankrigs nye præsident, har mandag en travl førstedag som statsoverhoved.

Et valg af en ny fransk premierminister står øverst på Macrons liste. En afgørelse, som har kolossal politisk betydning forud for parlamentsvalget i næste måned, samtidig med at den nye regeringsleder skal står for gennemførelsen af de gennemgribende reformer, som præsidenten har lovet.

Macron har holdt sine kort tæt til kroppen, når det gælder regeringsdannelsen, men mange franske medier tipper, at det bliver borgmesteren i Le Havre, Édouard Philipe, som bliver premierminister.

Philipe er konservativ, men tilhører højrefløjens midtersøgende politikere ligesom mange andre af Macrons allierede.

Macron, som er Frankrigs yngste leder siden Napoleon, rejser senere mandag til Berlin for at mødes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Macrons parti, La Republique en Marche, har aldrig tidligere deltaget ved et valg, og mange af kandidaterne er ukendte.

Macron har haft en lille gruppe af personer i 30'erne, som sine nærmeste og vigtigste rådgivere under sin valgkampagne. Flere politiske veteraner er dog gradvist blevet inddraget i den kommende præsidentens indercirkel, hvor flere anses for at være fremtidige ministre.

Den 54-årige Richard Ferrand, som blev Macrons højrehånd allerede i 2015, hvor han hjalp den daværende økonomiminister med at få en afgørende lov om afregulering gennem parlamentet, er også blevet nævnt som en mulig ny premierminister.

Macron overtog søndag præsidentposten fra François Hollande, der sad på posten i fem år.

Den officielle ceremoni fandt sted søndag formiddag i præsidentens officielle embedsbolig, Élysée-palæet.

/ritzau/AFP