Medie: Myndighed vil lukke Danske Bank-afdeling
Estisk myndighed vil lukke Danske Bank i Estland Foto: Raigo Pajula / Ritzau Scanpix
Danske Bank skal smides ud af Estland, skriver landets finanstilsyn i en meddelelse.

Finanstilsynet i Estland vil nedlægge forbud mod Danske Banks aktiviteter i Estland. Det skriver tilsynet i en meddelelse.

Ifølge meddelelsen får Danske Bank otte måneder til at ophøre med sine aktiviteter i Estland. De estiske tilsynsmyndigheder giver den danske bank 20 dage til at komme med en plan for tilbagetrækningen.

- Intet kommer til at ændre sig for nuværende for kunderne i Danske Banks estiske afdeling, og alle kunders kontrakter gælder fortsat, står der i meddelelsen.

Ifølge erhvervsmediet Finans beskriver det estiske finanstilsyn i en meddelelse, at det ikke har tiltro til, at Danske Bank reelt har rettet op efter hvidvaskskandalen, hvor op mod 1500 milliarder kroner passerede igennem bankens estiske filial.

- Vi er på ingen måde overbevist om, at denne kultur ikke vil fortsætte i fremtiden, og at alle risici vil blive håndteret ordentligt.

- Bankens ledelse i Danmark fratrådte under offentligt pres, og bankens undersøgelse af sagen blev udført under offentligt pres.

- Det skyldes ikke nogen moralsk beslutning eller anvisning fra banken selv eller fra tilsynsmyndigheden i hjemlandet (Danmark, red.), citerer Finans det estiske tilsyn for.

Danske Bank har tidligere annonceret, at afdelingen skal lukkes. I oktober oplyste pressechef i Danske Bank Kenni Leth, at nedlukningen vil tage omkring et år.

Midlertidig administrerende direktør i Danske Bank Jesper Nielsen siger til TV2 News:

- Det er aldrig rart at blive bedt om at gå. Men vi forstår godt deres vrede.

Oven på beskeden har Danske Bank fortalt, at man lukker ned i hele Baltikum og Rusland.

- Vi er en ny ledelse, og har vi lavet en risikovurdering af, hvor vi skal være henne.

- Og det er klart, at vi har kigget mod øst og set, at risikoen ved at være i de markeder for at servicere en begrænset kundegruppe, ikke var værd at løbe, siger Jesper Nielsen til TV2 News.

Ifølge sin egen rapport kan Danske Bank være blevet brugt til hvidvask for op mod 200 milliarder euro - omkring 1500 milliarder kroner - via sin estiske filial.

Filialen lod fra 2007 til 2015 store beløb flyde igennem sig fra personer og virksomheder fra det tidligere Sovjetunionen. Det skete stort set uden kontrol og i samarbejde med ansatte i filialen.

Bankens egen rapport konkluderer, at der var sket betydelige fejl. Bankens undersøgelse fandt dog ikke, at banken havde brudt loven.

Rapporten konkluderede ikke, at der definitivt var sket hvidvask, men at det var en stærk mistanke.

Sagen har mere end halveret bankens markedsværdi. Som et direkte resultat af sagen har Thomas Borgen forladt posten som direktør. Ligeså har Ole Andersen forladt sin plads som formand for bestyrelsen.

Som følge af sagen foregår der en efterforskning af Danske Bank i flere lande. Herunder i Danmark, USA, Storbritannien og Frankrig.

/ritzau/

/ritzau/