Medarbejdere over 50 år i lav kurs
Syv ud af ti svenske arbejdsgivere ansætter aldrig eller sjældent folk, der har rundet de 50. Foto: Colourbox.com
Ældre er uønskede på arbejdsmarkedet, viser stor svensk undersøgelse. HK genkender problemet.

Bliv på arbejdsmarkedet, vi har brug for dig.

Sådan lyder opfordringen fra den danske regering til "det grå guld", men arbejdsgiverne deler ikke denne begejstring. I hvert fald ikke i Sverige.

Her viser en ny stor undersøgelse, at virksomheder i stor stil fravælger seniorerne.

Faktisk er de ældre så uønskede, at 71 procent af de svenske arbejdsgivere fortæller, at de sjældent eller aldrig ansætter folk, der er fyldt 50 år. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Undersøgelsen, kaldet Pensionsåldersutredningen, er iværksat af den svenske regering. Den bygger på svar fra blandt andet 3.000 arbejdsgivere.

I HK er man ikke i tvivl om, at problemet også findes på den anden side af sundet.

Hvert år har fagforeningen mellem 10 og 30 sager om aldersdiskrimination. Og det er kun de sager, der ikke ordnes lokalt, men skal klares i retten.

- I forbindelse med større afskedigelser er det de ældre, man vælger fra. Vi får aldrig at vide hvorfor, men inden de bliver afskediget, er det helt normalt, at de bliver indkaldt til en seniorsamtale, hvor de bliver spurgt, om de ikke snart skulle trække sig tilbage eller gå på pension, siger souschef i HK, Jeanette Hahnemann, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Den svenske undersøgelse viser også, at mere end halvdelen af arbejdsgiverne slet ikke mener, at personer, som er fyldt 60, skal fortsætte med at arbejde.

Heller ikke selvom der bliver mangel på arbejdskraft.

- Jeg kan ikke forstå, at arbejdsgiverne hele tiden råber og skriger på arbejdskraft, når de ikke vil have dem, der er 'for gamle'. Det bør være kompetencer og ikke alder, der er afgørende for, om man får et job eller ej, siger Jeanette Hahnemann.