Masser af spænding på Fynsværket Mens vi venter ? 12 dage til jul ? Turbinerne på det odenseanske kraftværk laver strøm til højspændingsnettet døgnet rundt. Året rundt

På Fynsværket i udkanten af Odense har godt 130 medarbejdere i øjeblikket travlt med at få lavet den strøm, som vi danskere er storforbrugere af i denne søde, lysende og glimtende juletid.
Og kraftværket på Havnegade er i stand til at levere strøm i rigtig store mængder. Kører alle turbiner for fulde omdrejninger, kan Fynsværket sende en energimængde på ikke mindre end 650 millioner watt ud på højspændingsnettet.

Handel på el-børsen

Selvom Fynsværket producerer disse enorme mængder energi, er det rent faktisk ikke sikkert, at det er strøm fra det odenseanske kraftværk, der får de fynske julebelysninger til at skinne lystigt.
For herhjemme i Danmark og i de fleste andre lande er det blevet sådan, at al strøm handles på en elbørs. Og eksport og import af strøm på tværs af lande er også almindeligt.
»Vi er én af en række producenter af el, der sælger vores varer på en fælles børs. Førhen kunne vi følge med i forbruget af strøm. Men det kan vi reelt ikke længere,« forklarer Niels Ole Madsen, mens han viser Nyhedsavisen rundt på Fynsværket.
Det er det svenske energiselskab Vattenfall, der ejer Fynsværket. Og hver dag kommer der besked fra Sverige, hvor det odenseanske kraftværk får besked på, hvor meget strøm, der skal sendes ud på nettet.
Det er den statslige virksomhed Energinet Danmark, der har ansvaret for, at der er nok strøm på det danske ledningsnet. Og denne forsyningssikkerhed sikres blandt andet gennem samarbejde med selskaber som Vattenfall.

60 meter høj kedel

Det er meget hed damp på mere end 500 grader, der driver turbinerne på Fynsværket. Og det er først og fremmest kul, der bliver fyret med for at få gjort vandet til glohed damp. Opvarmningen sker i en kæmpemæssig kedel, der er 60 meter høj. Kedlen er meget sulten efter kul og kan fortære op mod tre kilo kul per sekund.
Derfor har Fynsværket i sagens natur brug for enorme mængder kul. Cirka 100 gange om året bliver værket forsynet fra pramme, der er lastet med næsten 1000 tons kul. Det er slæbebåde, der trækker prammene ind til værket ved Odense Kanal.
Fynsværket bruger kul fra det meste af verden og blander også forskellige typer for at sikre den mest optimale forbrænding, forklarer Niels Ole Madsen.