Martin Krasnik: Min søn er også omskåret
De fleste danskere er imod, at drengebørn bliver omskåret. Journalisten Martin Krasnik er dybt uenig. Claus Bech / Scanpix
For tv-værten var det helt naturligt, at sønnen blev omskåret ligesom ham selv.

43-årige Martin Krasnik er vokset op med jødedommen omkring sig. Han er omskåret, familien holdt ikke jul, og han gik udelukkende i jødiske institutioner som barn. Han gik på Carolineskolen sammen med børn med krøller ved ørerne og bedesjal under skjorten.

Martin Krasnik, der er aktuel med bogen ’Fucking jøde’, er stadig uafklaret omkring det jødiske i sig selv. Han er jøde, men hans børn er ikke jøder, da deres mor ikke er det – og det jødiske følger moderen, forklarer han i denne uges FEMINA. Men alligevel er sønnen David omskåret – også selvom faderen finder det irrationelt.

’Det er da dybt irrationelt. Der findes ikke én eneste rationel forklaring på det. Men det påhviler ikke mig at komme med en rationel forklaring, som du kan forstå, det er dit ansvar, at du ikke fatter det og siger: ”Okay, så skidt, det må de om”. Sådan er det i et demokrati, hvor der er et mindretal med mærkværdige vaner. Men hvis man på en eller anden måde skal forsøge at rationalisere det irrationelle, så kan man sige, at alle mennesker gør irrationelle ting, som de ikke nødvendigvis kan forklare, i forhold til deres børn,’ siger Krasnik til FEMINA.

Barbara Moleko havde det meget svært med sin hudfarve, da hun var yngre. Læs om det på Femina.dk

Omskæring er ikke et overgreb

I en meningsmåling, som YouGov har lavet, viste det sig, at omkring 73 pct. af danskerne mener, at omskæring af drenge skal forbydes. Men Martin Krasnik mener, at danskerne har et forsnævret forhold til andre menneskers vaner og ritualer og kulturelle mærkværdigheder.

Og han ser det bestemt ikke som et overgreb, som andre måske hævder.

’Jeg mener ikke, det er et overgreb. Hvis nogen taler om fysiske overgreb, der har konsekvenser for børnene hele livet, så synes jeg edermame, de bruger deres kræfter et mærkeligt sted. Hvis det virkelig var et problem, ville man så ikke tro, at den tredjedel af verdens mænd, der var omskåret, ikke på et eller andet tidspunkt ville have sagt: Vi føler os virkelig udsat for et overgreb, det har store konsekvenser for vores selvfølelse og selvværd og seksualitet og alt muligt andet? Jeg synes simpelthen, det er så absurd,’ slår han fast.

Komiker Carsten Bang var ikke den sjove dreng. Læs hvorfor på Femina.dk.

Redaktionen, FEMINA, Aller Media