Markedsoversigt: Rentehop og Novo kursfuser

Der var bulder og brag på aktiemarkedet torsdag fra morgenstunden efter Novos regnskab, men kursraketten fes ud som dagen skred frem. Renterne tog et lille hop op.

Samlet steg C20-indekset 0,9 pct. til 492,2 med GN i spidsen efterfulgt af NKT, Pandora, Vestas og Topdanmark. TDC faldt mest på grund af en udbyttebetaling.

Torsdagen stod dog mest i Novo Nordisks tegn, efter at selskabet om morgenen præsenterede endnu et rekordregnskab, der langt overgik markedets forventninger, både i kvartalsresultaterne og forventningerne til resten af året. Blandt stjernerækken af tal fra Novo Nordisk kan nævnes en omsætning på 19,5 mia. kr., hvor der "kun" var ventet 18,8 mia. kr. ifølge SME Direkt, og et driftsresultat (EBIT) på 7653 mio. kr. mod et estimat på 6575 mio. kr.

Medicinalselskabet opjusterede samtidig forventningerne til helåret. Novo venter nu ifølge Ritzau Finans' beregninger et EBIT omkring 28,4 mia. kr. mod estimatet på 26,7 mia. kr. Omsætningen ses lande på 77,0-79,0 mia. kr. mod ventet 76,0 mia. kr.

Novo-aktien steg som en raket og var knap 6 pct. oppe i kurs 980,50, inden den dykkede til et lukkeniveau på 938 kr. - en stigning på 1,3 pct.. Det forklarer en handlere blandt andet med regler, der tvinger danske investeringsforeninger til at sælge ud.

GN Store Nord viste til gengæld en modsat udvikling oven på sit regnskab og gik fra moderat fremgang om formiddagen til en markant stigning helt i toppen af C20-indekset.

GN-regnskabet blev betegnet som stærkt og viste lidt bedre omsætning og driftsresultat end ventet, og der var også endnu et aktietilbagekøbsprogram i posen. GN må dog justere forventningerne, da der ikke længere ses samme vækst i headsetdivisionen Netcom.

TDC faldt 2,20 kr. eller 5,2 pct. til kurs 39,80 dog efter udbyttefragang.

Det europæiske obligationsmarked viste overvejende rentestigninger torsdag, hvor hvor det dog var de færreste renter, der havde større udsving end 3-4 basispoint. I Nordeuropa var der tale om rentestigninger - størst i Sverige, men kun på 2 basispoint i Danmark - mens den italienske faldt.

Dagen bød på stemningsskift og udsving, og mange renter nåede både at stige og falde. I Danmark gik den toneangivende tiårige obligation, 3-21'eren, fra en rente på 1,17 pct. onsdag op til 1,21 pct. og ned til 1,14 pct., inden den lukkede i 1,19 pct.

Den Europæiske Centralbank, ECB, var med til at dæmpe stemningen, da den i sin månedsrapport sænkede vækstforventningerne. Eurozonens bruttonationalprodukt (BNP) ventes nu at falde 0,3 pct. mod tidligere 0,2 pct. i år. 2013-væksten bliver på 0,6 pct., spår ECB, der tidligere ventede 1 pct.

Torsdagens amerikanske nøgletal viste lidt styrke i form af et mindre end ventet handelsunderskud i juni på "kun" 42,9 mia. dollar mod et estimat om 47,5 mia. dollar, mens 361.000 for første gang stillede sig i arbejdsløshedskøen sidste uge mod en forventning om 370.000.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk