Markedsoversigt: Nyhederne vrimlede om Vestas

Vækstudsigter og gældskrise blev sat til side på fondsbørsen i København mandag, hvor C20-indekset lukkede med et fald på 0,5 pct. i 458,03. I stedet kastede de tilbageværende handlere sig over Vestas, der med udsving på over 17 pct. i dagens løb satte nye rekorder for det kriseramte vindmølleselskabs kursudvikling.

- Det er en vild udvikling over dagen. Som investor kan man vinde eller tabe et par års afkast på en eftermiddag og det gør det ikke nemt for de langsigtede investorer, siger chefrådgiver Michael Borre fra Nordea.

Vestas-investorerne måtte fra morgenstunden lægge ryg til ukontrollable udsving i kursen. Nedjustering af anbefalingen fra ABG Sundal Collier til "sælg" fra "hold" med et kraftigt barberet kursmålet fra 95,26 til 20.83 foruden fredagens varsler om nedtur for det europæiske vindmøllemarked og mandagens overskrifter om kapitaludvidelse satte sine spor med et fald i kursen på mere end 10 pct. til følge. Men rygter i den kinesiske presse om, at Ming Yang Wind Power Group skulle være interesseret i at købe den danske vindmølleproducent bevirkede en veritabel kovending, der sendte aktien op til et plus på knap 7 pct. for dagen. Men heller den udvikling holdt længe, idet en talsmand fra Ming Yang afviste at ligge i forhandlinger med Vestas. Investorerne tog benene på nakken og smed Vestas-aktien et styrtdyk til følge, inden markedet stabiliserede sig med en lukkekurs på 27,85 kr. svarende til et fald på 2,4 pct. i forhold til fredagens slutkurs.

De cykliske aktier blev ramt af de forværrede udsigter til global vækst, som traditionelt trækker aktierne i FLSmidth og NKT ned. De to aktier lukkede med fald på henholdsvis 1,1 pct. og 2,8 pct. til 327,50 kr. og 183,40 kr.

Sidste uges store vinder, Novo Nordisk, kunne ikke holde dampen oppe. En stigning på hele 4,2 pct. og gentagne rekordlukkekurser fik investorerne til af sælge lidt ud. Medicinalaktien faldt 0,2 pct. til 873 kr.

- Novo Nordisk ligner lidt gevinsthjemtagning i formiddags. Men der er nogle gode grunde til, at aktien er så dyr, som den er, siger Michael Borre.

I toppen af C20 lukkede Pandora som en af blot to aktier i plus. Aktien har ikke haft meget vind i sejlene, efter at papiret i juni kom tilbage i eliteindekset, men mandag steg aktien 1 pct. til 54 kr.

Frygten for effekten af den sydeuropæiske gældskrise fortsatte mandag med at sætte dagsordenen. På det danske obligationsmarked var udsvingene dog beherskede. Skuffelse over udeblevne væksttiltag fra Den Europæiske Centralbanks side torsdag og en skuffende arbejdsmarkedsrapport fra USA fredag har rettet investorernes søgelys mod den globale vækst. Og her var der intet positivt at berette.

Den tiårige, danske rente lukkede uændret i 1,12 pct., mens de tilsvarende spanske og italienske renter skød i vejret med 13 og 12 basispoint til henholdsvis 6,99 pct. og 6,12 pct. I dagens løb var Spanien igen over den kritiske grænse på 7 pct., som gør det uacceptabelt svært af forrente gælden inden for de normale, økonomiske rammer.

Ugen byder ikke på økonomiske nøgletal af nævneværdig tyngde, og mandag var der ingen planlagte begivenheder fra hverken Europa eller USA, som kunne ændre på markedsvilkårene.

ECB-chef Mario Draghis tale i EU-parlamentet bidrog heller ikke med væsentligt nyt i forhold til, hvad der blev fremlagt efter centralbankens pengepolitiske møde torsdag i sidste uge.

/ritzau/FINANS

Michael Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk