Markedsoversigt: Nervøsitet før centralbankernes taletid

Det danske aktieindeks lukkede i minus onsdag på en dag, hvor investorerne kiggede fremad mod to vigtige møder. Den amerikanske centralbank offentliggjorde resultaterne af sit todages pengepolitiske møde efter markedets lukketid onsdag, mens ECB holder sit meget ventede rentemøde torsdag. Det toneangivende C20-indeks faldt 0,52 pct. til 481,60.

ECB-chefen Mario Draghi lagde i sidste uge op til handling med en brandtale om, at ECB er villig til at gøre alt inden for sit mandat for at forsvare euroen. De ord skal han følge op på ved mødet. Inden da var der onsdag aften rentemøde i Fed, der vil blive gransket nøje efter indikationer af yderligere kvantitative lempelser, som dog formentlig må vente til september eller senere.

- Vi forventer ikke, at der kommer noget fra Fed, men alt, hvad der bliver indikeret, vil blive studeret nøje. ECB's møde bliver rigtigt spændende. Der er lagt op til handling, men onsdag mindede Bundesbank-chefen ECB om at ikke strække deres beføjelser. Det dæmper forventningerne en smule, siger aktierådgiver hos Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Vestas vendte tilbage til sin vante plads i bunden af C20 med et fald på 8,0 pct. til kurs 26,65 efter at være steget med 11,6 pct. tirsdag. Foreløbige tal viste tirsdag, at produktionen steg markant i andet kvartal, og at EBIT-resultatet var positivt. Samtidig skrev Vestas, at selskabet ikke lever op til sine finansielle forpligtigelser til sine banker, men det har indgået en midlertidig aftale og kan fortsat trække på kreditten.

I den helt anden ende af C20 solede Carlsberg sig i toppen af indekset. Det skete efter en forskrækkelse for markedet tirsdag, hvor Ruslands præsident Vladimir Putin muligvis varslede yderligere afgiftsstigninger på øl. Historien blev onsdag afkræftet, og lettelsens suk gav en stigning på 2,7 pct. til kurs 503,5 i Carlsberg B-aktien.

DLH steg 3,2 pct. til kurs 4,30 efter selskabet styrkede likviditeten med 100 mio. kr. via frasalg af ikke-strategiske aktiver.

De danske obligationsrenter steg onsdag forud for mødedøgnet. Blandingen af nervøsitet og forventninger overskyggede et sæt dårlige nøgletal fra USA.

Renten på den tiårige danske statsobligation endte på 1,15 pct. efter en stigning på 9 basispoint. I Italien faldt renten på den tiårige statsobligation med 15 basispoint til 5,90 pct., mens den spanske ækvivalent faldt 2 basispoint til 6,65 pct.

Tirsdag eftermiddag kom der tal fra de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, der skuffede med en marginal stigning til 49,8 mod ventet i markedet en stigning til 50,2. Samtidig skuffede ISM-prisindekset.

Tallene blegnede dog i forhold til udsigten til rentemøderne, som var dagens altafgørende tema.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk