Markedsoversigt: Mario Draghi talte troen tilbage i markedet

ECB-chefen Mario Draghi leverede en stærk forsvarstale for euroen, og lovede, at centralbanken vil gøre alt den kan, for at forsvare den paneuropæiske valuta. Støtten faldt på et tørt sted, og det sendte renterne i Sydeuropa og aktierne kontinentet over op.

I Danmark lå det danske C20-indeks ved middagstid omkring status quo, men efter Draghis tur på talerstolen så aktieinvestorerne sig ikke tilbage. Det danske marked var med en C20-stigning på over 1,3 pct. til niveau 472,48, endda blandt de mest afdæmpede.

Aktiemarkedets rekyl sendte 16 af 20 C20-aktier i plus. GN Store Nord blev mest snydt og endte 0,9 pct. lavere i kurs 72,65, muligvis fordi selskabets aktietilbagekøb synes at synge på sidste vers.

FLSmidth steg 4,6 pct. til kurs 352 efter den finske konkurrent på markedet for mineudstyr Metso leverede regnskabstal. De var ikke i sig selv særligt overraskende, men indeholdt på den anden side heller ikke noget negativt, så de, der eventuelt var nervøse, blev beroliget, påpegede analytiker Stig Nymann fra Alm. Brand Markets.

Novo Nordisk endte 1,3 pct. højere og sluttede for første gang over kurs 900. Regnskabet fra konkurrenten Sanofi indeholdt blandede signaler. På plussiden indikerede Sanofis regnskab fortsat stor efterspørgsel efter moderne insuliner under et, men Sanofis fremgang i Japan kan være sket på Novos bekostning, påpeger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

NKT-aktien blev holdt nede af en nedjustering af salgsforventningerne fra Nilfisk-Advances store amerikanske konkurrent Tennant. Det var med andre ord rammevilkår som også påvirker Nilfisk-Advance. NKT steg dog 0,4 pct. til kurs 190,50.

Torsdagens obligationsmarked var også præget af beroligende meldinger fra ECB's øverste chef, Mario Draghi, torsdag middag om opbakning til euroen. Draghi fortalte til journalister, at "euroen ikke kan tilbagerulles", og kom med et løfte om, at ECB er parat til at kæmpe med alle midler.

- Inden for vores mandat, er ECB parat til at gøre alt der kræves, for at forsvare euroen. Og tro mig, det vil være nok, sagde Mario Draghi.

Det fik obligationsrenten i de gældsplagede lande til at falde. Den Italienske 10-årige rente faldt med 34 basispoint til 6,05 pct., mens den spanske rente faldt med 45 basispoint til 6,84 pct. i rente. Dermed er den spanske rente igen under de symbolske 7 pct., som var niveauet, hvor Irland, Grækenland og Portugal alle måtte søge hjælp hos EU. Onsdag formiddag toppede renten med 7,69 pct.

Rentefaldet i de gældsplagede lande fik vanen tro obligationsrenterne i de mere sikre havne til at stige. Renten på den toneangivende danske 10-årige statsobligation steg således med 5 basispoint til 1,09 pct. i rente, mens den tyske 10-årige tog et trin op med 6 basispoint til 1,32 pct. i rente.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk