Markedsoversigt: Lille aktieløft og forsigtig rentestigning

A.P. Møller - Mærsk hang i bremsen fredag på det danske aktiemarked og sørgede for, at C20-indekset ikke fik så god del i en ellers fin aktiedag i Europa og USA. Chefen for den amerikanske centralbank, Ben Bernankes, tale ved Jackson Hole blev umiddelbart set som et godt tegn.

Mens det tyske DAX-indeks holdt fast i en gevinst på 1,3 pct. efter talen, endte det danske C20-indeks blot 0,4 pct. højere i 490,16.

A.P. Møller - Mærsk var tung at slæbe. B-aktien faldt 0,8 pct. til 38.740 kr. Shanghai Shipping Exchanges containerspotrateindeks viste endnu et fald fredag med samlet 39,3 point til 1294,39.

Fredagens topscorer i C20 blev NKT med en stigning på 4,4 pct. til 193,9 kr. Aktien genvandt dermed tab efter en stor nedjustering fredag i sidste uge.

Også Vestas markerede sig på ugens sidste børsdag med en stigning på 4 pct. til 41,24 kr. Det er højeste slutkurs siden maj og en stigning på 25 pct. i løbet af ugen.

Novo Nordisk, der vægter omkring 40 pct. i C20-indekset, lå lavere store dele af fredagen, men sluttede 0,3 pct. højere i 933 kr. og trak også C20-indekset højere i de døende minutter. Til gengæld undgik lillesøster Novozymes ikke et fald på 0,2 pct. til 164,3 kr. Novozymes holdt fredag et arrangement for aktieanalytikere.

Blandt sidepapirerne steg Brøndby 8,5 pct. til 11,5 kr. Fodboldklubben mener at have 45 mio. kr. til gode hos Kasi Group. Kasi Groups ejer, Jesper Nielsen, er helt uenig i det beløb.

Neurosearch faldt yderligere 19 pct. til 3,02 kr. efter torsdagens katastroferegnskab. Egenkapitalen er negativ og det eneste lægemiddelprojekt af betydning er nedskrevet til nul.

Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, svingede fredag taktstokken over finansmarkederne, men med vidt forskellige resultater på rentemarkederne. I USA faldt renterne i forventning om, at Federal Reserve kommer med et tredje tilbagekøbsprogram for obligationer, mens renterne på vores længdegrader gik højere.

Bernanke kom ikke med løfter, men udelukkede på den anden side heller ikke, at Federal Reserve kommer med et tredje tilbagekøbsprogram for obligationer, og det var nok for markedet. I USA faldt renten den tiårige statsobligation et par basispoint til 1,60 pct., mens den tilsvarende danske rente endte 3 basispoint højere på 1,09 pct. Over ugen er den 10-årige danske rente steg 4 basispoint.

Ud over mulige indgreb fra Federal Reserve ventes Den Europæiske Centralbank at handle på næste møde i Styrelsesrådet den 6. september. Økonomer forudser en rentenedsættelse på 25 basispoint til 0,50 pct.

I Spanien sendte obligationsmarkedet fredag et lille råb om hjælp. Renten på den 10-årige spanske steg 29 basispoint til 6,86 pct. Dermed nærmer den sig igen det kritiske niveau på 7 pct.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk