Markedsoversigt: Investorerne pustede ud for en stund

Onsdag lettede presset i Europa en smule, hvilket gav markedsdeltagerne tid til at puste ud. Aktiemarkederne vandt lidt af det tabte tilbage, mens de danske obligationsrenter krøb op fra bundniveauerne.

Det toneangivende C20-indeks fortsatte onsdag op på ryggen af tendensen i de øvrige europæiske aktieindeks. Otte af indeksets aktier lukkede i blåt, mens resten var klædt i rødt. Indekset steg til 466,58 - 0,5 pct. højere end tirsdagens slutniveau.

Carlsberg var i fokus onsdag efter positive nyheder fra Rusland. Det russiske nyhedsbureau Interfax fortalte nemlig, at regeringen i landet vil opløse den kommission, der arbejder for regulering af alkoholmarkedet.

Og det vil være mere end velkomment, hvis Carlsberg kunne få arbejdsro til at udnytte potentialet i det store marked, vurderer den franske storbank Société Générale i en analyse, hvor både kursmålet og anbefalingen hæves. Société Générale anbefaler nu "hold" mod tidligere "sælg" på Carlsberg-aktien og sætter kursmålet til 540 kr. mod tidligere 435 kr. Aktien lukkede med en stigning på 2,6 pct. i 494kr. og var dermed i C20-toppen onsdag.

GN og WDH fik opmærksomhed fra regnskabet fra den italienske distributør af høreapparater Amplifon, der havde fremgang i omsætningen i første halvår, mens bundlinjen skrumpede en smule, når man sammenligner med samme periode et år tidligere. GN lukkede 0,1 pct. nede i 73,35 kr. og WDH satte sig 0,5 pct. til 553,5 kr.

Lundbeck stjal fokus kort inden lukketid i tirsdagens handel og onsdag bekræftede EU-Kommissionen, at en foreløbig vurdering tyder på, at der kommer en konkurrencesag mod selskabet. Lundbeck-aktien faldt med 2,9 pct. til 118,0 kr. og endte som bundprop i C20.

Regnskabet fra Novo-konkurrenten Eli Lilly lovede umiddelbart godt nyt for danske Novo Nordisks position på det vigtige og enorme amerikanske marked. Novo-aktien endte med 0,7 pct. til 892 kr.

Renterne steg i de sikre obligationshavne som Danmark og Tyskland, mens de markant højere renter i Sydeuropa kørte relativt marginalt ned. Den store underliggende usikkerhed i Europa trådte i baggrunden og mildnedes lidt onsdag, men det kan vise sig at være kortvarigt.

Udtalelser fra rådsmedlem i ECB Ewald Nowotny, som mener, der er argumenter for at give den permanente redningsfond i EU, ESM, banklicens, så der er ubegrænset adgang til lån i ECB, er også med til underbygge udviklingen. Udmiddelbart er det dog ikke noget, der er drøftet i ECB, erkender han, og det er mere hans personlige holding.

Renten på den tiårige, danske statsobligation steg 3 basispoint til 1,04 pct. Den samme stigning sås i Tyskland til 1,26 pct.

Den tiårige, italienske rente begyndte dagen med en stigning, men lå 11 basispoint lavere i 6,45 pct. da dagen sluttede og den tilsvarende spanske rente faldt med 22 basispoint til 7,29 pct.

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig lidt svagere end ventet i juli, da det faldt til 103,3 fra 105,3 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 104,5, ifølge Bloomberg News.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk