Markedsoversigt: Fredag - en dag med sving i renter og aktier

Aktiemarkederne verden over kom fredag på bedre tanker end de var torsdag og sendte aktiekurserne højt til vejrs og renterne ned. Glemt var torsdagens skuffelse over, at ECB-chef Mario Draghi ikke havde konkrete tiltag parat. I stedet slog investorerne igen ind på håbets vej og lod det sætte retningen for aktier og renter.

Stigningen i det danske toneangivende aktieindeks C20 blegnede i europæisk sammenhæng, selv om det blev til en fremgang på 1,4 pct. til niveau 486,23 - Det højeste niveau siden november 2007.

- Markedet blev lidt skuffet i går (torsdag, red.), men Draghi sendte også nogle signaler om, at han er klar, hvis ellers politikerne kan blive enige. Det er det, der er budskabet mellem linjerne, og det er det, markedet reagerer på, forklarede aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Fredag eftermiddags overraskende stærke jobrapport fra USA satte ekstra luft under aktiestigningerne og rentefaldene verden over.

Investorerne begyndte samtidigt så småt at røre på sig forud for næste uges regnskaber. Især Pandora nød godt af købsinteresse og sluttede 6,2 pct. højere i kurs 61. Smykkekoncernens regnskab offentliggøres på tirsdag.

Også Novo Nordisk, Danske Bank, Lundbeck, TDC, GN Store Nord gør status i næste uge.

Vestas kunne glæde sig over, at den vigtige støtteordning i USA - PTC - torsdag blev stemt igennem det finanskomitéen i det amerikanske senat. En eventuel forlængelse af PTC-ordningen kommer formentlig først efter præsidentvalget i USA, vurderer Vestas.

Aktien i Vestas steg 1,3 pct. til kurs 27,79

I toppen fandt man Novozymes, der trodsede en advarsel fra Handelsbanken om risiko for, at regnskabet for andet kvartal vil indeholde en nedjustering. Novozymes steg 2,3 pct. til kurs 148,6.

Markedet reagerede på en FLSmidth-analyse fra Danske Bank, der sænkede anbefalingen til "sælg" fra "hold". FLSmidth dog sluttede 0,7 pct. højere i kurs 503,5. Danske Bank hæfter sig ved, at mineordrerne ikke rigtigt går FLSmidths vej i øjeblikket.

Renten på den toneangivende 10-årige, danske statsobligation sluttede hele 15 basispoint højere end torsdag på 1,17 pct. Det var identisk med niveauet ugen før, men efter noget af en yoyo-bevægelse mod slutningen af ugen. Torsdag faldt den 10-årige danske rente således med 13 basispoint.

I Spanien var udsvingene endnu mere dramatiske, især blandt obligationer med kort løbetid. Den spanske premierminister Mariano Rajoy holdt fredag pressemøde, og inden møde begyndte var der spekulationer om, at Spanien ville bede EU om hjælp. Det skete ikke, men de korte spanske renter forblev lavere.

Den to-årige spanske rente faldt 95 basispoint til 3,95 pct. I Italien dykkede den toårige rente med 60 basispoint til 3,10 pct.

Chefen for ECB Mario Draghi pegede torsdag på, at opkøb af obligationer i kriselandene i givet fald vil blive koncentreret om obligationer med kort løbetid.

De kraftige rentebevægelser var desuden et resultat af øget risikoappetit i kølvandet af positive jobtal fra USA. Beskæftigelsen uden for landbruget steg med 161.000, hvilket var 61.000 flere end ventet, ifølge Bloomberg News.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk