Markedsoversigt: ECB pressede aktier og renter

Det danske aktiemarked lukkede torsdag lavere og viste sig som flertallet af finansmarkederne skuffet over centralbankmøderne i USA onsdag aften og specielt over ECB torsdag.

Der var ikke noget overraskende onsdag aften fra chefen for den amerikanske centralbank, Ben Bernanke, og der var ikke meget super over Mario Draghi (Super Mario) torsdag, så nu ser markedet frem mod fredagens arbejdsmarkedsrapport fra USA.

- ECB skuffede os torsdag, og nu kigger vi frem mod fredagens arbejdsmarkedsrapport fra USA for at få momentum i markedet. Indtil den offentliggøres fredag eftermiddag, venter vi et afventende marked, vurderer aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger over for Ritzau Finans

Kun en lille håndfuld af C20-aktierne steg, og Vestas blæste op i toppen primært på forhåbninger om en forlængelse af den amerikanske tilskudsordning til vindenergi, PTC. C20 lukkede torsdag i 479,38 efter et fald på 0,5 pct.

Vestas steg 2,9 pct. til 27,43 kr. Som Vestas med PTC-ordningen spøgte alkoholafgifter i Rusland for Carlsberg, der lukkede 0,7 pct. lavere i 499,90 kr.

Den russiske vicepremierminister Arkady Dvorkovich varslede højere afgifter på alkohol på det for Carlsberg vigtige russiske marked. Det skriver Bloomberg News.

Dvorkovich sagde, at afgifterne på alkohol bør vokse hurtigere, end budgetteret. Senere forlød det dog, at kommentarerne var "hans personlige holding".

To af A.P. Møller - Mærsks asiatiske konkurrenter på containerområdet leverede torsdag morgen regnskaber, hvilket dog ikke fik større betydning for Mærsk, hvis B-aktier faldt 0,6 pct. til 41.120 kr., mens A-aktien faldt 0,2 pct. til 39.240 kr.

Den danske rente blev torsdag presset ned efter ECB-mødet. Frem mod ECB's pressemøde efter rentemeddelelsen lå den lidt højere, mens den sluttede med et pænt rentefald, da markedet opdagede, at der ikke var meget "super" i Mario Draghi, der ikke kunne følge hans flotte ord fra London sidste torsdag op med handling. Det resulterede i rentefald nord for Alperne og stigninger i de to store kriselande syd for bjergkæden.

Renten på den toneangivende danske, 10-årige statsobligation, 3-21'eren, faldt 13 basispoint til 1,02 pct. I resten af Europa er udsvingene ligeledes af samme størrelse i de sikre havne nord for alperne.

I Tyskland faldt den ti-årige rente med 12 basispoint, mens renterne i kriselandene Spanien og Italien steg henholdsvis knap 40 basispoint og tæt på 30 basispoint. Den spanske rente nåede dermed igen over det kritiske på 7 pct.

Markederne var fælt skuffede over manglen på helt konkrete tiltag og Draghis "uld i mund". I torsdags sagde han, at han vil gøre alt inden for sit mandat for at beskytte og bevare euroen, men denne torsdag kom der ikke noget konkret til at underbygge de ord.

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk