Markedsoversigt: Bundesbank bankede markedet ned - gent

Positive toner på de europæiske aktiemarkeder mandag formiddag trak fondsbørsen i København op frem til middag. Men skarp kritik fra den tyske centralbank, Bundesbank, af ECB's planer om potentielt ubegrænsede opkøb af statsobligationer fra eurozonens mest gældsplagede lande, skød optimismen i sænk og dagen endte med røde tal overalt på det europæiske kontinent.

Så fra at have 19 ud af C20-indeksets i plus, endte dagen med blot syv aktier i positivt territorium. C20-indekset lukkede med en marginal stigning på 0,1 pct. i 494,49 efter at rundet 498 ved middagstid.

Vestas viste sig endnu engang som C20-indeksets Dr. Jekyll & Mr. Hide. Aktien steg i formiddagens løb med op mod 5 pct., men endte dagen med et fald på 1,1 pct. i 32,14 kr. Hovedtallene for halvåret blev lagt frem allerede i slutningen af juli.

Formiddagens positive toner i den europæiske banksektor blev vendt efter Bundesbanks kritik. Danske Bank lå længe med i top, men endte dagen med et fald på 0,5 pct. i 100 kr. Nordea fulgte med og sluttede med et fald på 0,9 pct. til 57,75 kr.

Novo Nordisk, får øget konkurrence fra Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim, som har fået en udvidet godkendelse af diabetespillen, Tradjenta, på det amerikanske marked som tillægsbehandling til insulin i patienter med type 2-diabetes. Investorern ignorerede dog Eli Lilly og sendte Novo-aktien op med 0,6 pct. til 944,50 kr.

Maersk Lines direktør, Søren Skou, har fortalt Lloyd's List, at rederiet venter et samlet volumenfald på Asien-Europa for hele containermarkedet på 3 pct. i 2012. A.P. Møller - Mærsk sluttede dagen 0,7 pct. lavere i 41.360 kr.

Der var usædvanlig aktivitet på det danske obligationsmarked mandag. Markedet startede i en yderst positiv atmosfære med stærkt faldende renter i de gældsplagede sydeuropæiske lande efter skriverier og spekulation om en indgriben fra Den Europæiske Centralbanks side, for at få nedbragt de høje finansieringsomkostninger. Men en krads kritik af ECB's eventuelle tiltag fra den tyske centralbank - Bundesbank - fik vendt stemningen. Dermed blev en stor del af morgenens bevægelse tilbageført.

Kritikere pegede på, at kontrol med markedsrenterne er en direkte opfordring til markedet til at spekulere mod et klart fikspunkt. Og kritikerne fik opbakning af Bundesbank som skærpede kritikken af ECB's plan.

Reaktionen udeblev ikke, og renterne sprang op med 12 basispoint i Spanien og 9 basispoint i Italien til henholdsvis 6,22 pct. og 5,75 pct.

I takt med de svingende renter i de sydeuropæiske lande svingede også de danske renter, men i omvendt orden. Den 10-årige danske rente lukkede mandag i 1,21 pct. eller 1 basispoint lavere end fredag, efter at have toppet i 1,29 pct. sidst på formiddagen.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk