Markedsoversigt: Aktier og renter genvandt lidt terræn

Den dårlige begyndelse på ugen på de finansielle markeder fortsatte også tirsdag med negative nyheder fra de gældsplagede lande i Sydeuropa. De danske aktier formåede dog at præstere et mindre, samlet løft - specielt trukket op af Carlsberg, der fik gode nyheder fra øst.

Efter en ganske skidt dag mandag rejste det danske C20-indeks nemlig hovedet en smule tirsdag.

Samlet endte C20-indekset i et plus på 0,25 pct. til indeks 464,37 efter et fald mandag på 2,1 pct. til indeks 463,21. Det på en dag, der stadig var præget af den europæiske gældskrise. Mandag blussede den op i lys lue, da Spaniens regering sænkede sine vækstforventninger, flere spanske regioner blev meldt på konkursens rand, og den tiårige, spanske rente steg markant.

Tirsdag var der ingen opblødning af situationen, da Moody's stillede spørgsmålstegn ved Tyskland fremtidige kreditvurdering, og den spanske region Catalonien rygtedes på vej til at bede om hjælp. Sidst på tirsdagen kom det så frem, at Sicilien må støttes med 400 mio. euro, da øen har likviditetsproblemer.

Helt i toppen af C20 endte Carlsberg, der dagen igennem havde medvind fra øst. Finanshuset Nomura fremhævede Carlsbergs gode position til vækst i Asien, ikke mindste Kina. Anbefalingen er "køb" med kursmålet 630 kr. Senere kom der nyt fra Rusland, hvor det russiske nyhedsbureau Interfax fortalte, at den kommission, der arbejder med regulering af alkoholmarkedet, skal opløses.

- Dette er positivt nyt for Carlsberg, da det kan tolkes som om, at kommissionen har gjort deres arbejde, og der således ikke er flere reguleringer på vej, skrev Sydbank i en opdatering.

Aktien endte med en stigning på 2,4 pct. til kurs 481,40.

DSV faldt med 0,4 pct. til kurs 119,90. Aktien lå presset dagen igennem, efter at UBS sænkede sit kursmål til 130 kr. fra 141 kr. med reference til den ventede sløve vækst i Europa i år og næste år. Det hjalp ikke aktien, at den store amerikanske transportgigant UPS skuffede med sit regnskab for andet kvartal og nedjusterede forventningerne til hele året.

GN Store Nord fik et klap på skulderen fra UBS, der opjusterede sit kursmål til 81 kr. fra 75 kr. og ser mulighed for en kurs på 90 kr., hvis de ambitiøse 2013-mål kan indfris. SEB hævede samtidig sit kursmål til 81 kr. fra 75 kr. Aktien steg med 0,8 pct. til kurs 73,40.

Lundbeck endte med tirsdagens største minus på 2,2 pct. til kurs 122,30. Det skete efter nyheden om, at EU's konkurrencemyndigheder vil indlede en sag mod selskabet, der beskyldes for at have blokeret det europæiske marked for generiske, kopierede, konkurrenter til depressionsmidlet Cipralex.

FLSmidth vandt noget af det tabte fra mandag tilbage med en stigning på 2,0 pct. til kurs 331,60 uden selskabsspecifikke nyheder.

Blandt fodboldaktierne steg Parken med 3,1 pct. til kurs 67,50 i takt med, at nyhederne om stjernen Dame N'Doyes fremtid tikkede ind. Intet er sikkert, men op ad eftermiddagen opstod der rygter om, at den russiske klub Lokomotiv Moskva har lagt et større bud på angriberen. Aktien i Brøndby fortsatte mandagens stigning efter den omdiskuterede bestyrelsesformand Per Bjerregaard lørdag annoncerede sin afgang. Aktien steg med 2,3 pct. til kurs 13,30 og er på ugens to første dage steget med 26,7 pct.

Obligationsmarkedet var omvendt aktierne herhjemme markant mere fokuserede på de dårlige nyheder fra Sydeuropa.

Gældskrisen i Europa holdt nemlig stædigt markederne i et kvælertag tirsdag, hvor mandagens eskalering af problemerne ikke blev mindre. Den toneangivende, danske rente steg en smule, mens presset på de gældsplagede sydeuropæiske lande stadig var tontungt.

Renten på den toneangivende, tiårige, danske rente steg med 5 basispoint til 1,01 pct., og dermed lettede lidt af købspresset. Det er dog fortsat et voldsomt lavt niveau. Mandag var der overstrømmende flugt mod sikkerhed efter nyhederne om, at Spaniens regering venter en dybere recession i 2013 end tidligere, flere regioner i landet må søge om hjælp, og at ECB ikke længere vil godtage græske statspapirer som sikkerhed.

Tirsdag blev ikke meget bedre. Catalonien rygtedes at søge hjælp, og allerede tirsdag morgen satte Moody's Tysklands udsigter for kreditvurderingen til "negative." Tirsdag eftermiddag kom det så frem, at Sicilien vil blive sat under administration og modtager en hjælpepakke på 400 mio. euro grundet likviditetsproblemer. Lyspunktet tirsdag var en succesfuld spansk obligationsudstedelse, men det kan være en af de sidste.

- Det er en desperat situation for Spanien. Markedet lukker sig langsomt for dem, og jeg tror ikke, at der er meget tvivl om, at de snart vil få behov for en international hjælpepakke, sagde obligationschef hos Smith & Wililamson Invest, Caroline Hyde, til Bloomberg News.

Renten på den toneangivende, spanske, tiårige statsobligation steg med 13 basispoint til 7,52 pct., mens den italienske ditto steg med 23 basispoint til 6,52 pct. Den tyske ækvivalent steg med 6 basispoint til 1,23 pct.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk