Markedsoversigt: Aktier lidt ned - som renten

Det danske aktiemarked mistede fredag lidt af pusten, men den gode stemning var intakt. På rentefronten var der til gengæld stort set ro.

Særligt indkationer på, at Tyskland og Den Europæiske Centralbank (ECB) er ved at nærme sig hinanden i forhold til spørgsmålet om at bruge centralbanken som nøgle til at løse krisen holdt humøret oppe på aktiemarkedet.

- Der er en god stemning på markederne, og ikke mindst når man ser på de stigninger, der har været, og de høje niveauer, vi er kommet op på, siger Jesper Bamberger, der er rådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Mens det toneangivende, danske C20-indeks faldt 0,6 pct. til 493,87 - trukket ned af William Demant og Novo Nordisk, der satte sig med henholdsvis 1,5 og 1,4 pct. til kurserne 507,5 og 939, steg både det britiske, franske og tyske aktiemarked og ikke mindst Spanien og Italien.

Vestas steg 6,9 pct. til kurs 32,50, og aktien er nu avanceret 30 pct. siden bunden i juli. Nu kan nogle af de investorer, som har solgt lånte Vestas-aktier i håb om at kunne købe dem tilbage til en lavere kurs og dermed opnå en gevinst, være nødt til at lukke deres positioner. Det hører også med, at den tyske miljøminister, Peter Altmeier, ifølge Bloomberg News torsdag udtalte, at regeringen til september/oktober regner med at være klar med et forslag om en fundamental ændring af den nuværende EEG-lovgivning for vedvarende energi, som regulerer støtten til sol- og vindenergi.

William Demant fik yderligere et lille tryk efter torsdagens kursfald på 7,5 pct., som fulgte i hælene på et skuffende regnskab for første halvår. Aktien lukkede i bunden af C20 med et fald på 1,5 pct. til 507,5 kr.

Reguleringerne i C20 var små, når der ses bort fra Vestas. Halvdelen af de tyve aktier steg, mens den anden halvdel faldt.

På rentemarkedet holdt de danske og tyske obligationer sig nogenlunde i ro, mens der til gengæld var mere gang i udsvingene blandt de sydeuropæiske statspapirer.

De korte spanske og italienske statsobligationer var godt efterspurgt på et marked, som havde noteret sig opblødende meldinger fra den tyske forbundskansler Angela Merkel.

Ifølge Bloomberg News udtalte Angela Merkel, torsdag, at hun støtter de præmisser, som ECB mener, at gældstyngede lande skal leve op til, for at få centralbankens hjælp til at sænke låneomkostningerne. Foruden at være enig i ECB's fremgangsmåde til at forsvare euroen, erkendte den tyske kansler, at tidsperspektivet er vigtigt.

Mens den tiårige, danske rente faldt 2 basispoint til 1,22 pct., og den toårige rente tilsvarende faldt til minus 0,26 pct., faldt de toårige statsrenter markant i både Italien, Spanien og Portugal. I Spanien faldt den toårige rente med 15 basispoint til 3,64 pct., og måske er der mere i vente, hvis ECB køber op.

Steven Major, analysechef hos HSBC Holdings, siger til det amerikanske nyhedsbureau, at den toårige, spanske rente måske kan falde til 2 pct., hvis ECB begynder at købe op.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk