Marilyn Monroe lever 50 år efter sin død
Den amerikanske skuespiller og stilikon Marilyn Monroe døde søndag for 50 år siden. Se her, hvem hun er:

Det er 50 år siden, hun døde. Men den amerikanske skuespiller og sangerinde Marilyn Monroe lever stadig som ikon og sexsymbol.

Det var rollen som veldrejet blondine med røde læber, store bryster, smal talje og velformet bagdel hun spillede på lærredet og ved mikrofonen, og det var den rolle, hun spillede og kom til at dyrke, når hun som privatperson optrådte offentligt.

Marilyn Monroe blev født som Norma Jeane Mortenson den 1. juni 1926, og allerede som 16-årig - altså i 1942 - begyndte hun at affarve sit brune hår og posere i badetøj.

Hun var vokset delvist op hos sin mor, fordi faren forlod dem kort efter Marilyns fødsel og delvist hos plejefamilier og på børnehjem, fordi hendes mor led af psykiske lidelser og var indlagt i flere omgange.

Som 16-årig blev hun samtidig gift for første gang med sin ungdomskæreste, nabodrengen Jim Dougherty, men de blev skilt i 1947. Samtidig scorede hun dog også sin første filmkontrakt, og hendes fremtidige løbebane var lagt.

Selvom rollen som tjeneren Evie i "Dangerous Years" var lille, så var hun alligevel tilpas stor.

Hun fik løbende flere og flere roller, og i 1953 storhittede hun i filmen "Gentlemen Prefer Blondes" sammen med baseball-stjernen Joe DiMaggio - en mand, hun året efter blev gift med. Og skilt fra kort tid efter.

Efter "Gentemen Prefer Blondes" var hun på alles læber, poserede som pinup i reklamer, og i løbet af 50'erne blev hun en af de mest feterede skuespillere i Hollywood.

Hun nåede at lave 30 film, hvoraf blandt andet "Some Like It Hot", "How to Marry a Millionaire" og "The Seven Year Itch" stadig har bred appel.

Det var blandt andet i sidstnævnte, at hun lod et vindpust løfte sin hvide kjole, så man kunne se hendes hvide trusser. Kjolen er siden blevet solgt for godt 25 millioner danske kroner.

Med sit feterede liv som kendis fulgte også et hårdt pres for at levere. Hun var på, når hun var på, og det tog hårdt på hende. Hun så blandt andet en psykolog, og der går også rygter om misbrug af både alkohol og piller.

Hun blev i 1956 gift med forfatteren Arthur Miller, og de var sammen frem til hendes død.

Men hun kædes også på rygtebasis sammen med den amerikanske præsident John F. Kennedy og hans bror, justitsminister Robert F. Kennedy, og konspirationsteoretikere har spekuleret i, at Kennedy'erne var involveret i hendes død.

Den 19. maj 1962 optrådte hun for sidste gang offentligt i stor stil, da hun sang "Happy Birthday, Mr. President" til en fødselsdagsfest for netop John F. Kennedy i Madison Square Garden.

Den 5. august 1962 blev hun som 36-årig fundet død i sit hjem i Los Angeles - angiveligt efter en overdosis sovemedicin.

/ritzau/