Margrethe: "Mange har spurgt, om det ikke var skrækkeligt at stå frem"
Det historiske øjeblik 15. januar 1972, hvor Margrethe udråbes til dronning af Danmark af daværende statsminister Jens Otto Krag og det danske folk. Hendes far, Frederik 9., var død dagen før. Foto: Vagn Hansen/Scanpix/arkiv
Det var en meget betagende oplevelse at stå frem på balkonen og blive udråbt til dronning, siger dronning Margrethe.

Nej, det var ikke skrækkeligt for dronning Margrethe at stå frem dagen efter hendes far død.

Det fortæller dronningen i TV 2-programmet "Kongeligt guldbryllup - Kærligheden og Kaldet".

Da dronning Margrethe 15. januar 1972 gik ud på balkonen på Christiansborg Slot, blev hun modtaget af 75.000 danskere, som var kommet for at se landets tronfølger blive udråbt til dronning.

- Mange har spurgt mig, om det ikke var skrækkeligt at skulle stå frem, når man står midt i en sorg. Det kan jeg ikke påstå. Det har været en af de stærkeste oplevelser, jeg har haft i mit liv og en fornemmelse af, at nu sker det. Nu gælder det, fortæller dronning Margrethe.


Daværende statsminister Jens Otto Krag udråbte Margrethe til dronning, og efterfølgende blev hun kørt i karet gennem Københavns gader sammen med prins Henrik. Margrethe og Henrik blev gift 10. juni 1967 i Holmens Kirke. Foto: Allan Moe/Scanpix/arkiv

Betagende oplevelse

Dronning Margrethe fortæller videre, at hun følte, at hun stod frem i sin fars ånd - og i allerhøjeste grad for danskerne og Danmark:

- Det var en meget betagende oplevelse og en stor dag for os alle. Helt bestemt. Det skammer jeg mig slet ikke over at sige i dag. 

"Kongeligt guldbryllup - Kærligheden og Kaldet" sendes på TV 2 i anledning af regentparrets guldbryllup i aften klokken 20.00.