Maoister rykker ind i Nepals parlament
Efter 10 års borgerkrig rykkede 83 maoister mandag ind i Nepals parlament.

13.000 nepalesere har gennem de seneste 10 års krig mellem regeringsstyrker og den maoistiske oprørsgruppe måttet lade livet. Men nu går landet forhåbenlig fredeligere tider i møde, efter at maoisterne har fået 83 ud af det nepalesiske parlaments 330 sæder, skriver BBC.

Indtil for ni måneder siden, var maoisterne stadig en ulovlig undergrundsgruppe, men fremover kommer de til at få politisk indfyldelse i det bjergrige kongerige.

»I dag er en dag for forsoning mellem alle politiske partier og mellem folket,« sagde premierminister Girija Prasad Koirala i en tale til det nye parlament.

Kong Gyanendra blev tvunget til at indføre konstitueret monarki i 2006 efter massive demonstrationer, og han har siden fået frataget endnu mere magt. Eksempelvis har Gyanendra ikke engang en formel rolle i Nepals nye konstitution.

Den nye fred har givet FN mulighed for at få en mere aktiv rolle i landets fredsproces. Tirsdag begynder FN-styrker således med at overvåge afvæbningen af maoist-guerillaerne. Desuden har FN-generalsekretær Ban Ki-moon de seneste dage anbefalet, at der bliver indsat en mere permanent fredbevarende styrke.