Mange ledige slipper for kontrol

Som kontanthjælpsmodtager skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men mange kommuner sjusker med sanktioner.
Mange kontanthjælpsmodtagere får penge udbetalt, selvom de reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Mange kontanthjælpsmodtagere får penge udbetalt, selvom de reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Foto: Colourbox

Kommunerne kan tilbageholde kontanthjælpen, hvis en ledig bliver væk fra et møde, afviser aktivering eller glemmer at lægge sit CV på jobnet.

Men kontrollen med kontanthjælpsmodtagerne halter, skriver DA's nyhedsbrev Agenda.

Faktisk blev der begået fejl i lidt over hver fjerde rådighedssag, viser 2010-tal fra Pensionsstyrelsen, der endnu ikke er offentliggjort.

I toppen ligger Furesø kommune, hvor der sidste år blev begået fejl i tre ud af fire sager, d.v.s. at kommunen valgte ikke at trække i kontanthjælpen, selvom en kontanthjælpsmodtager reelt ikke stod til rådighed.

De mange fejl overrasker ikke Pensionsstyrelsens kontorchef, Morten Bergulf. Han kalder kommunernes fejlprocent for "uacceptabel".

"Vi prøver virkelig at forklare kommunerne, hvor fejlene er, så de kan sætte ind over for dem. Vi inddrager kommunalbestyrelsen, og i de kommuner, der klarer sig skidt, beder vi om en tilbagemelding på, hvad de vil gøre. Vi er i tænkeboks for at se, om vi har andre midler, men i sidste
ende har vi jo kommunalt selvstyre, og det er op til lokalpolitikerne, om de vil sætte ind her," siger han til Agenda.

Kommuner, der begår fejl, får ingen bøde, men mister lidt refusion fra staten. Furesø mistede således 12.000 kr. sidste år - trods de mange fejl.

Undersøgelsen fra Pensionsstyrelsen bygger på 1.314 sager i 37 kommuner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.