Mange frygter at jobbet knækker dem
Seks ud af ti er bekymrede for at få fysiske eller psykiske skader på arbejdspladsen, ifølge meningsmåling.

Seks ud af ti går på arbejde med frygt for, om jobbet er farligt for dem. Det viser en rundspørge, som Wilke har udført for Avisen.dk.

Her svarer seks ud af ti danskere i job, at de i høj grad eller meget høj grad er bekymrede for, om arbejdet skader dem fysisk eller psykisk.

Erhvervspsykolog Majken Blom Søefeldt mener, at bekymringen er reel nok. Hun har de sidste 12 år hovedsageligt arbejdet med trivsel i private og offentlige virksomheder.

- De ved konkret, hvad de er bange for. De ser ting omkring sig på jobbet, som ikke er i ordentlig fatning og som ledelsen ikke tager hånd om, siger Majken Blom Søefeldt til Avisen.dk.

Hun vurderer, at bekymringerne primært drejer sig om psykisk arbejdsmiljø.

Social og sundhedshjælperne er en af de grupper, der har grund til bekymring. En hverdag med mange løft, stress og ofte også voldsomme oplevelser fra borgere.

I FOA anmeldte 4000 medlemmer sidste år arbejdsskader og erhvervssygdomme. Samtidig svarede seks ud af ti FOA-medlemmer, at de det seneste år havde været udsat for vold på jobbet.

Inger Bolwinkel, der er politisk ansvarlig for arbejdsmiljø i FOA mener, at bekymringerne også kommer af at være vidne til andres skader på arbejdspladsen.

- Hvis man ser til at ens kolleger bliver udsat for noget, der giver dem en arbejdsskade, ser man også på sit eget arbejdsmiljø med andre øjne, siger Inger Bolwinkel.

Hos 3F ser man både fysiske og psykiske arbejdsskader. Men at seks ud af ti bekymrer sig er skræmmende højt, mener arbejdspolitisk konsulent Palle Larsen fra 3F.

- Det er et beskæmmende højt tal. Det kan man frygte kan sætte sig til psykiske skader," siger han.

/ritzau/