Administration 

Efter et års forsøg: Så mange har fået medicinsk cannabis hos lægen

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby ser positivt på forsøgsordning med medicinsk cannabis trods kritik fra læger. (Foto: Foto: Henning Bagger / Scanpix )

Langt flere patienter end forventet har gjort brug af en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis, viser nye tal. Det vækker glæde hos Scleroseforeningen, mens den nye ordning møder kritik fra læger.

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft sidste år, har langt flere danske patienter end forventet gjort brug af ordningen. 

Det viser tal fra Det Fælles Medicinkort, som Sundheds- og Ældreministeriet har trukket. 

Forsøgsordningen har eksisteret siden januar 2018. Ved udgangen af december i fjor havde 271 læger udskrevet recepter på medicinsk cannabis til 1.384 forskellige patienter. 

Det er knap tre gange flere end de 500 patienter, som Sundheds- og Ældreministeret havde forventet ville bruge ordningen i løbet af hele 2018.

De nye tal vækker glæde hos Scleroseforeningen.

 - Det er glædeligt, at ordningen ser ud til at fungere, for vi oplever, at der er et stort behov for medicinsk cannabis hos en gruppe af vores medlemmer, siger Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen til Avisen.dk.

- Der er desværre en del sclerose-patienter, som er i store smerter, og som ikke kan fjerne dem med almindelig medicin. For nogle af dem er medicinsk cannabis en god løsning, tilføjer han.

Klaus Høm fortæller, at cirka 2.500 af de omkring 16.000 danske sclerosepatienter har så kraftige smerter og spasmer, at det ikke kan afhjælpes med konventionel medicin.

- Så der er 2.500 danske sclerosepatienter, som potentielt kunne deltage i forsøgsordningen, siger han.

Ifølge Klaus Høm oplever nogle sclerose-patienter dog stadig modstand fra deres egne læger, når de prøver at få udskrevet recepter på medicinsk cannabis. 

- Vi hører stadig om mange, der går forgæves til deres læge, men det er da positivt, at det ser ud til at gå i den rigtige retning, siger Klaus Høm. 

Totalt uforsvarligt

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er dog også blevet mødt med hård kritik af både Lægeforeningen og Dansk Selskab For Almen Medicin (DSAM). 

Ifølge Anders Beich, formand for DSAM, er den nye ordning blevet vedtaget "hen over hovedet på alle danske læger og imod alle givne råd fra alle lægelige organisationer".

- Man har givet frit spil til en forsøgsordning med blandingsprodukter med et euforiserende indhold, som overhovedet ikke opfylder de samme krav, eller er blevet testet, på samme måde som normal medicin. Det er bare ikke forsvarligt, siger Anders Beich.

- Der er kun ringe evidens for, at cannabisprodukter overhovedet kan bruges som lægemiddel. Samtidig ved vi heller ikke nok om, hvilke bivirkninger det kan have på langt sigt, tilføjer han.

Derudover kritiserer Anders Beich også, at forsøgsordningen ifølge ham ikke er lavet på en måde, der gør lægevidenskaben klogere på effekten af medicinsk cannabis, når ordningen slutter.

- Man burde have samlet patienter, som måske kunne have gavn af medicinsk cannabis på nogle få, specialiserede centre, hvor de blev fulgt nøje, og hvor der er nogle færre læger, som kunne få stor erfaring på området. Men det har politikerne ikke villet bruge penge på, og det er rigtigt ærgerligt, siger Anders Beich.

- I stedet har man lavet en ordning, hvor man giver alle læger ret til at udskrive cannabis, og så håber man på, at det ikke går galt, bemærker han.

Minister: Vi hjælper syge

Ellen Trane Nørby oplyser i et mailsvar til Avisen.dk, at "hun langt hen ad vejen" godt forstår den skepsis, som man læger har mod den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis. 

- Vi taler om en forsøgsordning med medicinsk cannabis, og derfor er der meget viden, vi ikke har i dag, men som forsøgsordningen gerne skulle bibringe os med. Vi har aldrig lagt skjul på, at der er tale om en forsøgsordning, der løbende skal give os mere viden, men vores fokus har også været på en gruppe patienter, som i dag på ingen måde får tilstrækkelig hjælp fra den konventionelle medicin, det er på markedet, og hvor mange har været presset ud på et sort marked og gjort syge mennesker kriminelle, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

- Jeg synes det er værd at bemærke, at der på nuværende tidspunkt er over 270 forskellige læger, der har udskrevet recepter på medicinsk cannabis som en del af forsøgsordningen – så der er læger, der modsat Anders Beich, har anvendt det behandlingsredskab, som forsøgsordningen bibringer dem, tilføjer ministeren i svaret. 

Ministeren understreger også, at hun ikke har nogen planer om lukke forsøgsordningen med cannabis ned. 

- Vi har potentielt hjulpet over 1300 personer til et liv med færre smerter. Personer, der ikke har haft ordentlig gavn af konventionel medicin, og som for manges vedkommende har været skubbet ud på et sort kriminelt marked. Jeg er uenig med dem, der ikke synes, vi skal lave forsøg. Lægevidenskaben er netop blevet forbedret og forfinet netop gennem forsøg og forskning - også den patientnære forskning og erfaringsopsamling. Så ja, selvfølgelig mener jeg, det er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen og ikke afskaffe den, fordi der er steder, der er modstand, skriver ministeren. 

UDVID

Lever i stenalderen 

Anders Beichs kritik deles dog ikke alle steder i det danske læge-landskab. Tina Horsted er tidligere overlæge på Rigshospitalets smerteklinik og ejer i dag en lægeklinik, hvor hun har specialiseret sig i behandling med medicinsk cannabis. 

Siden forsøgsordningen med cannabis gik i luften, har hun behandlet knap 800 patienter, der især døjer med kroniske smerter eller alvorlige nerveskader. 

- De fleste af mine patienter er et ekstremt sårbart sted og har uden held prøvet alle tænkelige former for almindelig medicin for at få bugt med deres smerter, siger Tina Horsted. 

- Det, jeg hører fra patienterne er, at medicinsk cannabis hjælper dem til at få et liv, hvor de kan holde smerterne i ro uden at være bedøvede af piller, og uden at lide af de mange bivirkninger som eksempelvis morfin kan føre med sig, tilføjer hun. 

Lige nu er der over et års ventetid for at komme til som patient på Tina Horsteds klinik. Ifølge den tidligere overlæge er mange patienter kommet til efter at have fået en afvisning på at få udskrevet medicinsk cannabis af deres egen læge. 

Hun forstår ikke den modstand, som mange af hendes læge-kolleger har mod den grønne plante.

- Det er ærgerligt, at der er så mange læger, der lever i stenalderen, og nægter at give medicinsk cannabis en chance. Især fordi den her forsøgsordning gør en kæmpe forskel for nogle patienter, som ellers var tvunget ud på et kriminelt marked for at få behandling, siger Tina Horsted.  

Minister forstår skepsis

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i en mail til Avisen.dk, at hun "langt hen ad vejen" forstår den skepsis, som mange læger har overfor medicinsk cannabis.

Hun understreger dog, at det trods modstanden stadig er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen for at blive klogere på cannabis til medicinsk brug. 

"Vi forsøger og forsker på samme tid. Det har været præmissen fra start, og på den måde er det ikke meget anderledes, end når vi afsætter penge til forsøg med eksperimentel kræftkirurgi eller andre behandlinger, der forhåbentligt kan forbedre morgendagens tilbud til patienterne," skriver Ellen Trane Nørby.

Flere forskellige smykker på en hvis baggrund.
Nyheder

Hvem er gift med

Peter, Anders og

Hans Ejner?

En spejderuniform tæt på med mange mærker.
Krimi

Tidligere spejderleder

dømt for overgreb

Nærbillede af Nicklas Bendtner
Kendte

Bendtner og

kæresten

er fortid

bogforside
Bøger

Bamsen Mo fortæller

om jødernes flugt

plakat med ansigt
Nyheder

Vil udvise

amerikansk soldat

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard:

Kriminel fortid

mand og kvinde
Nyheder

Ikke flere aborter

portræt af kvinde
Kendte

Sussi:

Jeg har fået en kæreste

retsbygning
Krimi

Flere vidner i

Louise Borglit-sagen

portræt af mand
Kendte

Casper Christensen: Vil sælge for svimlende beløb

sommerhusområde
Nyheder

Rekordmange tyskere i Danmark

mand og kvinde
Film og TV

DR-succes

bobler af champagne

to soldater
Nyheder

I dag er helt speciel

portræt af mand
Nyheder

Trump: 

Løj om millionformue

portræt af mand
Nyheder

Hollywood: Forfatterstrejke slutter onsdag

en gryde i en seng
Mad og drikke

Laver du mad under dynen? - det skal du passe på med

en mand i et træ
Krimi

60-årig sad fast i træ

bobler på havoverfalden
Nyheder

Medier:

Mistænkt yacht

besøgte Bornholm

koder på en skærm
Krimi

Stort dansk datalæk

to mænd
Kendte

Mads Mikkelsen:

- Jeg blev pludselig

meget bedre til det

tre personer laver sjov
Kendte

Tessa hjælper Bendtner: Fupper flere kendte i tv-drillerier

heste i dis
Dyreliv

Dyrlæger udskriver

hestemedicin ulovligt

mænd i en rumkapsel
Nyheder

Nu har Andreas Mogensen overtaget kommandoen

en mand
Nyheder

Bank lægger låg

på Epstein-sager

Kvinde poserer
Nyheder

Jagter flere kvinder

en kvinde med en mikrofon
Kendte

Shakira i ny skattesag

Andreas mogensen i rumdragt
Nyheder

Andreas Mogensen:

Savner frisk brød 

Mand foran bygning
Nyheder

Jubler over handel:

Lokale køber lukket brugs

Nyheder

Efter intern uro:

Alternativet under

spærregrænsen

Krimi

Dræbte gravid kvinde:

Tiltalt var i et forhold med offer

Mads Mikkelsen
Film og TV

Her er Danmarks Oscarkandidat

Mand i profil
Krimi

Voldtog 42 hunde

legeplads uden børn
Nyheder

Her bliver det meget dyrere at være børnefamilie

Jørn Hjorting
Kendte

Jørn Hjortings smertehelvede:

Lå 14 timer med brækket ben

Mand med briller
Nyheder

Fire års fængsel for at fornærme konge

Gasbobler på havoverfladen
Nyheder

På årsdagen for Nord Stream-sabotage:

Bagmænd stadig ikke udpeget

Kvinde med pose med pulver
Nyheder

Tre anholdt i sag om formodet forgiftning af etårigt barn

en hund i en bil
Krimi

Hund efterladt i bil

- overpissede bilen

en abe
Nyheder

Undsluppen abe
fanget på Odsherred

to personer
Nyheder

Alligator åd 41-årig mor

en elbil-symbol på at gulv
Nyheder

Her bliver det
400 procent
dyrere at have bil

en kvinde smiler
Kendte

Ditte Julie i ny nedtur

en portion mad
Sundhed

Her er fejlen: Øger
risikoen for hjerteanfald
og slagtilfælde

et uheldssted
Krimi

To var i kritisk tilstand - nu er den ene død

en mand med mikrofon
Kendte

Nye anklager mod Russell Brand

en gravemaskine og nedgravede heste
Krimi

Politiet: Det var forkert

en hånd med en peeberspray
Krimi

Meget omtalt anholdelse: Cyklist sigtet for fire lovovertrædelser

en grænse
Nyheder

Nordkorea til udlændinge: Kom bare

en luftfoto af et jordskredshul
Nyheder

Blev advaret om

jordskredsrisiko

for tre år siden

Mange blomster på stedet, hvor hun blev dræbt
Krimi

Borglit-sagen: Agentoptagelser må bruges

Alarm pærer i rød og orange
Nyheder

Skoleskyderi-alarm

skræmte elever fra

vid og sans

Åbne vinduer i et lejlighedskompleks
Nyheder

Her dækker din

indboforsikring ikke

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

Teenagere smadrede

18 busser og seks biler

Christiane Schaumburg-Müller Åxman portræt.
Kendte

Nu afslører

Christiane kønnet

på sin baby

Retten ved Næstved
Krimi

Emilie Meng-mistænkt

bliver i fængsel

John Malkovich
Kendte

Hollywood-stjerne

udskyder forestillinger

i Aarhus

Prins Christian til Royal Run
Kongelige

Sender to kvinder til

prins Christians fest

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsessen køber

million-villa

til shamanen

Det nye hold på Tivolirevyen
Kendte

Opkald fra Lisbet Dahl:

Det er en barnedrøm

En masse farvede legoklodser
Nyheder

Lego opgiver

To der sejler i kajak
Nyheder

DMI: Det er

unormalt

En ambulance med udrykning
Krimi

15-årig pige i kritisk

tilstand efter

knallertulykke

portræt af mand
Nyheder

Står fast på koranlov

cyklister
Krimi

Politiet tjekker cyklister

tre kvinder
Nyheder

Vild med dans-stjerne

på mandejagt

lottokupon
Nyheder

Vild gevinst: 

Scorer 25 millioner

portræt af mand
Kendte

Han får den store ære

by fra oven
Nyheder

De får tryghedsvagter

Krimi

Mand død efter

alvorligt færdselsuheld

portræt af mand
Kendte

George Clooney: 

Forlanger vanvittig pris

fodboldspillere
Sport

FCK i flot comeback

portræt af kvinde
Nyheder

Vil afmontere gigtbombe 

dankortterminal
Nyheder

Derfor virker det ikke

en tyr i en gade
Nyheder

Stanget ihjel

Rockere foran Byretten
Krimi

Døde under anholdelse: Hells Angels sørger

Et ældre ægtepar i en stol
Kendte

Jimmy Carter deltager i festival før sin 99-års fødselsdag

en skægget mand
Film og TV

Huset-stjerne: Livet har heldigvis taget en drejning

Beboelsesejendomme står ufærdige hen
Nyheder

Boliger til over en milliard mennesker står tomme

et par med ølbægre
Kendte

Schwarzenegger stadig smaskforelsket

en kæmpe alligator
Dyreliv

Grufuldt fund i alligator