Efter et års forsøg: Så mange har fået medicinsk cannabis hos lægen

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby ser positivt på forsøgsordning med medicinsk cannabis trods kritik fra læger. (Foto: Foto: Henning Bagger / Scanpix )

Langt flere patienter end forventet har gjort brug af en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis, viser nye tal. Det vækker glæde hos Scleroseforeningen, mens den nye ordning møder kritik fra læger.

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft sidste år, har langt flere danske patienter end forventet gjort brug af ordningen. 

Det viser tal fra Det Fælles Medicinkort, som Sundheds- og Ældreministeriet har trukket. 

Forsøgsordningen har eksisteret siden januar 2018. Ved udgangen af december i fjor havde 271 læger udskrevet recepter på medicinsk cannabis til 1.384 forskellige patienter. 

Det er knap tre gange flere end de 500 patienter, som Sundheds- og Ældreministeret havde forventet ville bruge ordningen i løbet af hele 2018.

De nye tal vækker glæde hos Scleroseforeningen.

 - Det er glædeligt, at ordningen ser ud til at fungere, for vi oplever, at der er et stort behov for medicinsk cannabis hos en gruppe af vores medlemmer, siger Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen til Avisen.dk.

- Der er desværre en del sclerose-patienter, som er i store smerter, og som ikke kan fjerne dem med almindelig medicin. For nogle af dem er medicinsk cannabis en god løsning, tilføjer han.

Klaus Høm fortæller, at cirka 2.500 af de omkring 16.000 danske sclerosepatienter har så kraftige smerter og spasmer, at det ikke kan afhjælpes med konventionel medicin.

- Så der er 2.500 danske sclerosepatienter, som potentielt kunne deltage i forsøgsordningen, siger han.

Ifølge Klaus Høm oplever nogle sclerose-patienter dog stadig modstand fra deres egne læger, når de prøver at få udskrevet recepter på medicinsk cannabis. 

- Vi hører stadig om mange, der går forgæves til deres læge, men det er da positivt, at det ser ud til at gå i den rigtige retning, siger Klaus Høm. 

Totalt uforsvarligt

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er dog også blevet mødt med hård kritik af både Lægeforeningen og Dansk Selskab For Almen Medicin (DSAM). 

Ifølge Anders Beich, formand for DSAM, er den nye ordning blevet vedtaget "hen over hovedet på alle danske læger og imod alle givne råd fra alle lægelige organisationer".

- Man har givet frit spil til en forsøgsordning med blandingsprodukter med et euforiserende indhold, som overhovedet ikke opfylder de samme krav, eller er blevet testet, på samme måde som normal medicin. Det er bare ikke forsvarligt, siger Anders Beich.

- Der er kun ringe evidens for, at cannabisprodukter overhovedet kan bruges som lægemiddel. Samtidig ved vi heller ikke nok om, hvilke bivirkninger det kan have på langt sigt, tilføjer han.

Derudover kritiserer Anders Beich også, at forsøgsordningen ifølge ham ikke er lavet på en måde, der gør lægevidenskaben klogere på effekten af medicinsk cannabis, når ordningen slutter.

- Man burde have samlet patienter, som måske kunne have gavn af medicinsk cannabis på nogle få, specialiserede centre, hvor de blev fulgt nøje, og hvor der er nogle færre læger, som kunne få stor erfaring på området. Men det har politikerne ikke villet bruge penge på, og det er rigtigt ærgerligt, siger Anders Beich.

- I stedet har man lavet en ordning, hvor man giver alle læger ret til at udskrive cannabis, og så håber man på, at det ikke går galt, bemærker han.

Minister: Vi hjælper syge

Ellen Trane Nørby oplyser i et mailsvar til Avisen.dk, at "hun langt hen ad vejen" godt forstår den skepsis, som man læger har mod den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis. 

- Vi taler om en forsøgsordning med medicinsk cannabis, og derfor er der meget viden, vi ikke har i dag, men som forsøgsordningen gerne skulle bibringe os med. Vi har aldrig lagt skjul på, at der er tale om en forsøgsordning, der løbende skal give os mere viden, men vores fokus har også været på en gruppe patienter, som i dag på ingen måde får tilstrækkelig hjælp fra den konventionelle medicin, det er på markedet, og hvor mange har været presset ud på et sort marked og gjort syge mennesker kriminelle, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

- Jeg synes det er værd at bemærke, at der på nuværende tidspunkt er over 270 forskellige læger, der har udskrevet recepter på medicinsk cannabis som en del af forsøgsordningen – så der er læger, der modsat Anders Beich, har anvendt det behandlingsredskab, som forsøgsordningen bibringer dem, tilføjer ministeren i svaret. 

Ministeren understreger også, at hun ikke har nogen planer om lukke forsøgsordningen med cannabis ned. 

- Vi har potentielt hjulpet over 1300 personer til et liv med færre smerter. Personer, der ikke har haft ordentlig gavn af konventionel medicin, og som for manges vedkommende har været skubbet ud på et sort kriminelt marked. Jeg er uenig med dem, der ikke synes, vi skal lave forsøg. Lægevidenskaben er netop blevet forbedret og forfinet netop gennem forsøg og forskning - også den patientnære forskning og erfaringsopsamling. Så ja, selvfølgelig mener jeg, det er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen og ikke afskaffe den, fordi der er steder, der er modstand, skriver ministeren. 

UDVID

Lever i stenalderen 

Anders Beichs kritik deles dog ikke alle steder i det danske læge-landskab. Tina Horsted er tidligere overlæge på Rigshospitalets smerteklinik og ejer i dag en lægeklinik, hvor hun har specialiseret sig i behandling med medicinsk cannabis. 

Siden forsøgsordningen med cannabis gik i luften, har hun behandlet knap 800 patienter, der især døjer med kroniske smerter eller alvorlige nerveskader. 

- De fleste af mine patienter er et ekstremt sårbart sted og har uden held prøvet alle tænkelige former for almindelig medicin for at få bugt med deres smerter, siger Tina Horsted. 

- Det, jeg hører fra patienterne er, at medicinsk cannabis hjælper dem til at få et liv, hvor de kan holde smerterne i ro uden at være bedøvede af piller, og uden at lide af de mange bivirkninger som eksempelvis morfin kan føre med sig, tilføjer hun. 

Lige nu er der over et års ventetid for at komme til som patient på Tina Horsteds klinik. Ifølge den tidligere overlæge er mange patienter kommet til efter at have fået en afvisning på at få udskrevet medicinsk cannabis af deres egen læge. 

Hun forstår ikke den modstand, som mange af hendes læge-kolleger har mod den grønne plante.

- Det er ærgerligt, at der er så mange læger, der lever i stenalderen, og nægter at give medicinsk cannabis en chance. Især fordi den her forsøgsordning gør en kæmpe forskel for nogle patienter, som ellers var tvunget ud på et kriminelt marked for at få behandling, siger Tina Horsted.  

Minister forstår skepsis

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i en mail til Avisen.dk, at hun "langt hen ad vejen" forstår den skepsis, som mange læger har overfor medicinsk cannabis.

Hun understreger dog, at det trods modstanden stadig er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen for at blive klogere på cannabis til medicinsk brug. 

"Vi forsøger og forsker på samme tid. Det har været præmissen fra start, og på den måde er det ikke meget anderledes, end når vi afsætter penge til forsøg med eksperimentel kræftkirurgi eller andre behandlinger, der forhåbentligt kan forbedre morgendagens tilbud til patienterne," skriver Ellen Trane Nørby.

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej