Mandagens obligationer: Skuffende nøgletal pressede renterne

Skuffende amerikanske nøgletal gav et ekstra hak nedad til de danske renter på en dag, hvor få nyheder fra de gældsplagede lande i Sydeuropa ellers havde forårsaget relativt små udsving på det danske obligationsmarked.

Renten på det toneangivende, danske statspapir, 3-21'eren, endte mandag med et fald på 4 basispoint til 1,00 pct., og dermed er der ikke langt til bundrekorden på 0,95 pct., der blev sat i begyndelsen af juni.

Det var specielt en skuffende udvikling i det amerikanske detailsalg, der gav renterne et slag med hammeren. Detailsalget dykkede med 0,5 pct. i juni mod en ventet stigning på 0,2 pct. ifølge Bloomberg News.

Tal for forbrugerpriserne i eurozonen gav ikke grund til den store ophidselse. Priserne steg helt som ventet i juni på årsbasis, da udviklingen viste en stigningstakt på 2,4 pct. mod økonomernes gennemsnitsforventning, som ifølge Bloomberg News var en stigning på netop 1,4 pct. På månedsbasis faldt priserne med 0,1 pct. mod forventning om en flad udvikling.

Fra Italien er der kommet tal for handelsbalancen, og her endte det samlede tal mad et overskud på 1008 mio. euro mod et underskud på 202 mio. euro ved den forrige opgørelse. Statsgælden voksede en smule i maj, hvor tallet endte på 1966,3 mia. euro mod 1948,6 mia. euro ved den tidligere opgørelse.

Generelt set ser frygten for den økonomiske krise - specielt i Sydeuropa - fortsat ud til at være dybt forplantet blandt investorerne. Renten på den tiårige, italienske statsobligation var ved lukketid mandag oppe i 6,11 pct. efter en stigning på 8 basispoint. Kigger man til Spanien steg den tiårige rente med 16 basispoint til 6,73 pct. Også her blev renterne påvirket yderligere af de skuffende tal for de amerikanske detailsalg.

Dermed hjalp det ikke meget, at erhvervstilliden i New York-regionen, målt ved Empire State Manufacturing, var markant bedre end ventet i juli. Indekset voksede til plus 7,39 mod 2,29 måneden før. Til sammenligning var der ifølge Bloomberg News ventet et indeksplus på 4,00.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk