Mandagens obligationer: Dansk rente undgik nyt fald

Frygten for den økonomiske krise i Europa havde et solidt tag i investorerne i mandagens handel, hvilket kom til udtryk i store udsving i de europæiske obligationsrenter, hvor de nordeuropæiske dog holdt sig i nogenlunde ro omkring i de lave niveauer fra fredagens luk, mens bevægelserne var voldsomme i Sydeuropa, hvor renterne fortsatte sin himmelflugt.

Bekymrende meldinger omkring den kinesiske vækst trykkede desuden stemningen i yderligere, mens en skuffende udvikling i den europæiske forbrugertillid ikke så ud til at blive tillagt megen betydning blandt de i forvejen nervøse investorer.

Renten på den toneangivende, danske statsobligation, 3-21'eren, endte med en stigning på 2 basispoint til 0,96 pct. efter at have ligget til fald det meste af dagen, mens den tyske ditto steg med 1 basispoint til 1,18 pct.

I Spanien var fredagens meldinger fra den spanske finansminister, Cristobal Montoro, der præsenterede en nedjusteret prognose for den økonomiske udvikling i 2013, hvor der nu ses en tilbagegang på 0,5 pct., årsag til fornyede bekymringer. Samtidig har historier om, at regionerne Murcia og Valencia er på vej mod bankerot givet endnu et slag i ansigtet på spanierne, ligesom fornyet usikkerhed om EU's bankaftale, der skulle sikre direkte hjælp til de pressede banker gennem den permanente hjælpefond, heller ikke satte færre panderynker hos markedsdeltagerne.

Den tiårige rente i det kriseramte land var ved dansk lukketid i 7,42 pct. - en stigning på 20 basispoint for dagen. I Italien var situationen ikke stort bedre - her steg den tiårige rente med 18 basispoint til 6,31 pct.

Med politisk sommerferie i de næste knap to måneder kan de fornyede bekymringer endda presse renterne endnu højere op i løbet af den resterende del af juli og i august, vurderede Christian Tegllund Blaabjerg, cheføkonom hos FIH Erhvervsbank, i en kommentar mandag.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk