Mandagens aktier: Vestas altdominerende C20-pendul

Bekymring over vækstudsigterne og gældskrisen var i investorernes fokus internationalt, hvilket satte nyinvesteringer i bero i et feriepræget marked mandag. Så der var lagt op til en forholdsvis stille - omend let negativ - dag på fondsbørsen i København med sivende kurser som resultat. Dagens altdominerende aktie blev dog Vestas, der med udsving på over 17 pct. i dagens løb satte grå hår i porteføljeforvalternes hårpragt.

C20-indekset lukkede mandag med et fald på 0,5 pct. i 458,03.

Vestas måtte fra morgenstunden lægge ryg til en voldsom anbefalingsnedjustering fra ABG Sundal Collier, der har sænket anbefalingen til "sælg" fra "hold". Samtidig blev kursmålet barberet ned til bare 20,83 kr. fra 95,26 kr. Dertil kom fredagens varsler om en stor nedtur for det europæiske vindmøllemarked foruden mandagens overskrifter i Jyllands-Posten om, at Vestas kan blive presset ud i en kapitalrejsning. Det sendte aktien ned med over 10 pct. i formiddagens løb, hvorefter rygter i den kinesiske presse om, at Ming Yang Wind Power Group skulle være interesseret i at købe den danske vindmølleproducent bevirkede en veritabel kovending, der sendte aktien op til et plus på knap 7 pct.

- Det er en vild udvikling over dagen. Som investor kan man vinde eller tabe et par års afkast på en eftermiddag, og det gør det ikke nemt for de langsigtede investorer, siger chefrådgiver Michael Borre fra Nordea.

For heller ikke den positive udvikling holdt længe, idet en talsmand fra Ming Yang afviste at ligge i forhandlinger med Vestas. Investorerne tog benene på nakken og smed Vestas-aktien fra sig med et styrtdyk til følge inden markedet stabiliserede sig med en lukkekurs på 27,85 kr. svarende til et fald på 2,4 pct. i forhold til fredagens slutkurs.

De cykliske aktier blev ramt af de forværrede udsigter til global vækst, som traditionelt trækker aktierne i FLSmidth og NKT ned. De to aktier lukkede med fald på henholdsvis 1,1 pct. og 2,8 pct. til 327,50 kr. og 183,40 kr.

Det amerikanske finanshus Goldman Sachs har sænket sektoranbefalingen af de europæiske banker til "neutral" fra tidligere "overvægt." Danske Bank klarede dog frisag med en stigning på 0,3 pct. til 83,80 kr., mens Nordea dykkede 1 pct. til 51,40 kr. Nordea fik et hak i anbefalingen til "neutral" fra "køb" af den amerikanske storbank Citigroup.

Sidste uges store vinder, Novo Nordisk, kunne ikke holde dampen oppe. En stigning på hele 4,2 pct. og gentagne rekordlukkekurser fik investorerne til af sælge lidt ud. Medicinalaktien faldt 0,2 pct. til 873 kr.

- Novo Nordisk ligner lidt gevinsthjemtagning i formiddags. Men der er nogle gode grunde til, at aktien er så dyr, som den er, siger Michael Borre.

I toppen af C20 lukkede Pandora som en af blot to aktier i plus. Aktien har ikke haft meget vind i sejlene, efter at papiret i juni kom tilbage i eliteindekset, men mandag steg aktien 1 pct. til 54 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk