Mandagens aktier: Samtlige C20-papirer sluttede i rødt

Sidste uges velvoksne risikovillighed blandt investorerne, der gav pæne løft til de danske og europæiske aktier samt indtil flere lukkerekorder, forsvandt som dug for sommersolen i mandagens handel, og det gav markante fald til specielt de cykliske aktier.

Tendensen var dog gennemgående, og samtlige 20 aktier i det danske C20-indeks lukkede med fald. Samlet gav det et fald til eliteindekset på 2,1 pct. til indeks 463,21.

Gældskrisen i Europa har igen stjålet al opmærksomhed hos aktiehandlerne, efter at de dårlige nyheder fra specielt Spanien har stået i kø de seneste dage. Fredag blev de indledt, da den spanske finansminister, Cristobal Montoro, meldte om lavere forventninger til den økonomiske udvikling i 2013, hvor der nu ses en tilbagegang på 0,5 pct., og siden er dårligdommene taget til med fornyet usikkerhed om EU's 100 mia. euro store redningskrans til den spanske banksektor og meldinger om, at flere af Spaniens regioner balancerer på en knivsæg i forhold til økonomisk ruin.

Samtidig er der igen usikkerhed om, hvorvidt Grækenland kan blive tvunget ud af eurosamarbejdet, fordi landet muligvis ikke kan leve op til kravene for at modtage hjælpepakken fra EU og den internationale valutafond, IMF. Den sag kigger trojkaen nærmere på i denne uge.

Lagt sammen pressede meldingerne de cykliske aktier, hvor FLSmidth var hårdest ramt med et fald på 5,5 pct. til 325 kr., hvilket placerede industriaktien helt i bunden af C20-indekset.

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk dykkede også på frygten for økonomisk opbremsning, og ikke mindst bekymring over eksportgiganten Kina, hvor centralbanken har advaret om et muligt vækstfald til 7,4 pct. i økonomien i tredje kvartal, hvilket i sagens natur er skidt for Mærsk, der har store markeder i Asien. B-aktien faldt med 4 pct. til 39,800 kr. I Asien faldt branchekollegerne ligeledes markant i mandagens handel. China Shipping Container Lines, CSCL, faldt med 4,5 pct., Cosco med 3,0 pct. og Neptune Orient Lines med 5,2 pct.

GN Store Nord har afhændet 38 butikker i Indien til den italienske kunde Amplifon, som samarbejdet med dermed er styrket. Salget ændrer ikke på GN Store Nords forventninger til hele året, meddeler selskabet, og nyheden var heller ikke nok til at gøre op for den generelt dårlige stemning i mandagens aktiehandel, hvorfor aktien dykkede med 3,1 pct. til 72,85 kr.

I toppen af eliteindekset endte teleselskabet TDC, selv om aktien tog et fald på 0,6 pct.

Blandt sidepapirerne havde aktien i fodboldklubben Brøndby IF en god dag, efter at den omdiskuterede bestyrelsesformand Per Bjerregaard har trukket sig fra sin stilling. Det gav et lettelsens suk blandt aktionærerne, der sendte aktien op med 23,8 pct. til kurs 13,00.

Meddelelsen om Per Bjerregaards afgang kom lørdag, og her fremgik det også, at Sten Lerche er konstitueret formand. Per Bjerregaard forklarede selv udtrædelsen af bestyrelsen med, at uro, rygter og myter om hans person i medierne har påvirket klubben uheldigt. Han håber nu, at hans afgang kan sikre den nye ledelse arbejdsro.

Brøndby nedjusterede forventningerne til 2012 i midten af maj og advarede ved samme lejlighed om, at der kunne blive behov for at styrke koncernens likviditet i de kommende måneder.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk