Mandagens aktier: Markedet vendte efter tysk kritik

Positive toner på de europæiske aktiemarkeder mandag formiddag trak fondsbørsen i København op frem til middag mandag. Men skarp kritik fra den tyske centralbank, Bundesbank, af ECB's planer om potentielt ubegrænsede opkøb af statsobligationer fra eurozonens mest gældsplagede lande, skød optimismen i sænk og dagen endte med røde tal overalt på det europæiske kontinent.

Så fra at have 19 ud af C20-indeksets i plus, endte dagen med blot syv aktier i positivt territorium. C20-indekset lukkede med en marginal stigning på 0,1 pct. i 494,49 efter at rundet 498 ved middagstid.

Vestas viste sig endnu engang som C20-indeksets Dr. Jekyll & Mr. Hide. Aktien steg i formiddagens løb med op mod 5 pct., mens endte dagen som bundprop med et fald på 1,1 pct. i 32,14 kr.

- Der er mest fokus på Vestas, som kommer med regnskab onsdag. Det er mere lønsomheden og det igangværende omstrukturerings program end antallet af ordrer, der er i fokus. Vil de lukke noget, eller hvordan skal der bliver bedre lønsomhed - det er det, som er interessant, siger rådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

Hovedtallene for halvåret blev lagt frem allerede i slutningen af juli.

Formiddagens positive toner i den europæiske banksektor blev vendt efter Bundesbanks kritik. Danske Bank lå længe med i top, men da vinden vendte, dumpede aktien ned og endte dagen med et fald på 0,5 pct. i 100 kr. Den canadiske storbank RBC reducerede i øvrigt kursmålet på aktien til 64 kr. fra tidligere 70 kr. På positivsiden var der dog nyt fra Økonomisk Ugebrev, der mener, at Danica kan have skjulte værdier for 11 mia. kr., som kan realiseres om tre år.

Nordea fulgte med og sluttede med et fald på 0,9 pct. til 57,75 kr.

Dansk aktiemarkeds flagskib, Novo Nordisk, får øget konkurrence fra Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim. Parterne har fået en udvidet godkendelse af deres diabetespille, Tradjenta, på det amerikanske marked, hvor medikamentet nu kan bruges som tillægsbehandling til insulin i patienter med type 2-diabetes. Investorern ignorerede dog Eli Lilly og sendte Novo-aktien op med 0,6 pct. til 944,50 kr.

William Demant fik sænket sit kursmål til 550 kr. fra 600 kr. hos Handelsbanken efter det skuffende regnskab torsdag. Handelsbanken fastholder dog akkumuler, da banken tror på et nyt high-end produkt senere i år. Aktien steg 0,1 pct. til 508 kr.

Maersk Lines direktør Søren Skou har fortalt shippingavisen Lloyd's List, at rederiet venter et samlet volumenfald på Asien-Europa for hele containermarkedet på 3 pct. i 2012. I halvårsregnskabet melder Maersk Line blot om faldende containermængder til Europa. A.P. Møller - Mærsk sluttede dagen 0,7 pct. lavere i 41.360 kr.

Det økonomisk trængte rederi Torm har stadig ikke har fundet en varig løsning på sin milliardgæld til bankerne. Det påpegede Dagbladet Børsen mandag, og aktien reagerede med et fald på 10,9 pct. til 3,34 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk