Mandagens aktier: Fokus på aflagte og kommende regnskaber

Det danske aktiemarked lukkede mandag med et marginalt fald. Der var på ingen måde tale om markante bevægelse, idet mange investorer ser frem til ugens store regnskaber fra blandt andet A.P. Møller-Mærsk, William Demant, Tryg, Coloplast, FLSmidth, Carlsberg og Novozymes.

Det toneangivende danske C20-indeks lukkede mandag med et fald på 0,03 pct. i 489,03.

- Regnskabssæsonen er i fuld sving herhjemme, og det er på baggrund af sidste uges regnskaber, at aktierne reagerer i dag, siger rådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

I toppen af C20 lukkede Pandora med en stigning på 6,6 pct. i 82,25 kr. Aktieugebrevet vurderede i en analyse, at selskabet handles med en markant rabat som følge af tillidskrisen efter selskabets nedjustering sidste år. Men sidste uges regnskab kan betyde mere tillid til selskabet og et kortsigtet kurspotentiale på 10-15 pct.

- Pandora kom med et godt regnskab, og aktien er steget 50 pct. siden bunden, og 30 pct. siden regnskabet. Mange har "shortet" aktien, og de er nu fanget på det forkerte ben. Nogle bliver tvunget til at lukke deres positioner ned, og det er i sig selv med til at sende aktien op, lyder det fra Nordeas rådgiver.

I den modsatte ende af C20 droppede høreapparatselskaberne WDH og GN Store Nord. Det var dog ikke specifikt negative nyheder om selskaberne, men snarere et udslag af aktiernes defensive karakter. Commerzbank hævede anbefalingen af GN-aktien til "akkumuler" fra "hold", men aktien faldt alligevel 0,5 pct. til 75,30 kr. WDH, der fremlægger regnskab torsdag, lukkede 1,1 pct. lavere i 551,50 kr.

Investorfokus var og er på regnskaber, og tirsdag morgen offentliggøres AP Møller-Mærsk tallene for andet kvartal. Derefter strømmer de nytrykte regnskabstal ind i en lind strøm frem til torsdag middag.

- Der er ingen tvivl om at AP Møller bliver det altoverskyggende tirsdag. Og fokus er på Maersk Line og containerraterne, siger rådgiver Jesper Bamberger.

Ifølge SME Direkt venter analytikerne en omsætning i A.P. Møller-Mærsk på 89,0 mia. kr. og et overskud før skat på 12,1 mia. kr. for andet kvartal. Heraf står Maersk Line for en omsætning på 42,6 mia. kr. og et overskud på 2228 mio. kr. I første kvartal tabte Maersk Line 3402 mio. kr. Mærsks B lukkede mandag med et fald på 0,4 pct. i 40.600 kr.

Novozymes, der blandt andet laver enzymer til produktion af bioethanol, sluttede mandag med en stigning på 0,2 pct. til 148,10 kr. Regnskabet, der kommer torsdag, kan give et fingerpeg om koncernens syn på ethanolproduktionen, der er hæmmet af tårnhøje priser på majs, som danner basis for langt størstedelen af produktionen. Det fik FN til i sidste uge at opfordre USA til en midlertidig suspension af landets program for biobrændstof for at kanalisere penge over i fødevarer og foder.

Vestas' indiske konkurrent, Suzlon, levereede et skuffende regnskab for første kvartal, der sluttede med udgangen af juni. Vestas sluttede 0,8 pct. lavere i 29,05 kr.

Danske Bank rundede 100 kr. for første gang i umindelige tider. Aktien har fået pæn medvind efter sidste uges gode regnskab, og mandag blev det til en stigning på 3,5 pct. til 102 kr.

Blandt sidepapirerne lukkede Brøndby 1,8 pct. højere i 11,50 kr. Selskabet oplyste kort før lukketid fredag, at der vil blive forsøgt at kapitalrejsning på omkring 21,5 mio. kr. via et aktiesalg til en støtteforening under Brøndby Support.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk