Mandagens aktier: Aktionærer surfede videre på fredagens bølge

De danske aktier steg pænt mandag, og forsatte dermed fredagens trend. Samtidig varmede investorerne op til den første rigtige uge af den tætpakkede regnskabssæson, der tirsdag skydes i gang af Pandora og Danske Bank.

Samlet endte det toneangivende C20-indeks med en stigning på 0,4 pct. til indeks 488,30, endnu et højdepunkt i året, og ganske tæt på indeks 500, der blev krydset i den anden retning i november 2007, da finanskrisen brød ud i lys lue.

- Danmark fulgte trenden fra Europa, og der kørte vi stadig oven på den positive bølge, der blev startet af den bedre end ventede arbejdsmarkedsrapport i fredags. Samtidig ser vi nogle spanske renter, der langsomt med sikkert falder. Det er det, der driver markedet, sagde aktierådgiver i Jyske Bank Jens Johansen til Ritzau Finans.

Selskabsspecifikt lagde Pandora sig i front, og endte mandagen med en stigning på 3,0 pct. til kurs 62,80. Det skete dagen før regnskabet for andet kvartal, der dog ikke forventes at blive et uforglemmeligt øjeblik på hverken den ene eller den anden måde.

Analytikerne venter ifølge SME Direkt en omsætning på 1155 mio. kr. og et driftsresultat på 173 mio. kr. mod en omsætning på 1392 mio. og et driftsresultat 512 mio. kr. i samme periode sidste år. Det i en miljø, der er meget usikkert for selskabet.

- Det ser ikke godt ud, kan vi roligt sige. Vi har set flere selskaber oplyse om svære vilkår, både nu og resten af året. Der er stor usikkerhed omkring gældskrisen og euroområdet, og det påvirker forbrugernes humør, det tror jeg vi vil se i mange forbrugerrelaterede selskaber, siger Sydbanks Pandora-analytiker Nicolaj Jeppesen til Ritzau Finans forud for regnskabet.

Aktien er dog drevet op af, at mange afdækker deres short-positioner. Mængden af Pandora-aktier, der er lånt ud til shorting, er faldet til seks pct., hvilket er et fald på 19 pct. på en måned. Det ser dermed ud til, at dem, der har spekuleret i markante kursfald i aktien, har mistet modet og har måttet købe op.

Også Danske Bank steg pænt, 1,1 pct. til kurs 90,0 forud for sit regnskab for andet kvartal, der ligeledes kommer tirsdag morgen. Nedskrivningerne vil stadig være i fokus, og her forventer analytikerne ifølge SME Direkt 3,3 mia. kr., hvilket vil være en forværring i forhold til samme kvartal sidste år. Mens indtægterne ventes at stige en smule, ses nettoresultatet falde til 606 mio. kr. fra 1186 mio. kr. for et år siden.

- Trods de høje nedskrivninger forventer vi et lille fald i nedskrivningerne i forhold til første kvartal. Kan de fortsætte den trend med faldende nedskrivninger kommer det til at forbedre bundlinjen markant i de kommende år, siger Jens Johansen.

Ellers var der fremgang til de cykliske aktier mandag i lyset af den spirende optimisme omkring væksten i USA. FLSmidth steg med 3,4 pct. til kurs 367,0 og NKT steg 2,8 pct. til kurs 197,30. GN Store Nord red på en lille bølge af kursmålsopjusteringer forud for regnskabet torsdag. Handelsbanken hævede sit kursmål til 89 kr., mens ABG Sundal Collier hævede sit til 90 kr. Aktien lukkede med en stigning på 2,9 pct. til kurs 74,10.

I den helt modsatte ende af indekset faldt Novozymes med 2,4 pct. til kurs 145,10. Det var endnu en gang frygt for konsekvensen af den slemme tørke i USA, der pressede aktien.

- Novozymes er klemt af fornyet fokus på tørken i USA. Der var som sådan ikke meget nyt i det, men det er med til at sætte fokus på et problem, som Novozymes har inden for førstegenerations bioætanol, siger Jens Johansen.

Tørken i USA har sendt fødevarepriserne op, og det har sænket produktionen af bioætanol med 8 pct. i år til år ifølge Børsen. Det hårde marked og de stigende produktionspriser har fået flere fabrikker til at lukke ned, og det er selv sagt skidt for Novozymes, der leverer enzymer til industrien.

Uden for C20 steg SAS med 1,9 pct. til kurs 5,30 på trods af to kursmålsnedjusteringer. Handelsbanken sænkede sit kursmål til 5 skr., mens ABG Sundal Collier sænkede sin anbefaling til "sælg" med kursmålet 4,49 kr. Sidstnævnte anfører en forøget risiko for en fortegningsretsemission, når nye regnskabsregler ændrer SAS' låneparametre markant.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk