Mand får robotarme, som kontrolleres med tankens kraft
Leslie Baugh med sine robotarme. Se ham afprøve armene i videoen på Videnskab.dk. Screendump, youtube / Videnskab.dk
En amerikaner uden arme indgår i et projekt om robotarme, som han kan styre med tankerne.

Af: Videnskab.dk

For mere end 40 år siden fik amerikaneren Leslie Baugh amputeret begge sine arme efter en ulykke.

Nu kan han i stedet bruge to robotarme blot ved tankens kraft. Dog kun i selskab med forskere, som studerer ham og armene fra top til tå. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video med Leslie Baugh, der fortæller om de nye robotarme.

Leslie Baugh har nemlig valgt at deltage i et videnskabeligt projekt på John Hopkins University i USA. Her har forskerne udviklet proteser, som er koblet til nervesystemet.

Læs også på Videnskab.dk: Skal vi have sex med robotter?

Leslie Baugh måtte dog først igennem en operation, som gjorde det muligt at knytte tanke til handling, når det gjaldt arme og hænder.

»Det er et relativt nyt kirurgisk indgreb, som genopretter de nerver, der engang kontrollerede arm og hånd,« siger kirurgen Albert Chi fra John Hopkins Hospital.

Læs også på Videnskab.dk: Se svedende robot tage armbøjninger

»Ved at få de eksisterende nerver til at fungere igen, kan vi gøre det muligt for folk at kontrollere deres proteser med en tanke om en handling, hvis de har fået amputeret deres overarm,« siger Albert Chi.

Robotarmen finder ud af, hvad den skal gøre, ved at bruge en algoritme, som viser, hvordan musklerne trækker sig sammen, når hjernen beder dem om at udføre bestemte handlinger.

Læs også på Videnskab.dk:

Blød robot mestrer limbo-dans

Derfor er robotter og klovne så uhyggelige

Fremtidens robotter vil krammes