Jordemoderen Malene med genial opfindelse: Afløser redskab fra 1845
Malene Hegenberger har opfundet redskabet Hegenberger Speculum, som skal hjælpe jordemødre med at sy en kvinde, efter hun har født. (Foto: Foto: Privat)
Jordemoderen Malene Hegenberger har syet over 1.000 kvinder på fødegangen. Nu har hun opfundet et redskab, som skal afhjælpe gener ved syningen for den fødende kvinde - og ikke mindst gøre arbejdet lettere for jordemødrene.

På landets fødestuer bruger man stadig et redskab fra 1845, når man skal sy en kvinde efter en fødsel. Men det har Malene Hegenburger sat sig for at ændre.

Hun har nemlig udviklet et nyt redskab, som skal hjælpe jordemødre med at skabe overblik, når en kvinde skal syes, hvis hun er bristet under en fødsel. Hvilket sker relativt ofte - otte ud af ti førstegangsfødende skal syes efter at have født.

Malene Hegenberger fortæller, at man i Skandinavien er enormt dygtige til at sy, men som hun beskriver det, kan man lige så godt gøre situationen så god for alle parter som muligt.

- Hvis vi arbejder bedre, er det jo også hurtigere for patienten og i nogle tilfælde modtager de en bedre behandling, fortæller Malene Hegenburger.

Erfaring ikke nok

Ideen kom til hende, som et resultat af 18 års erfaring som jordemoder og en konstatering af, at den store erfaring ikke nødvendigvis gjorde det lettere at sy.

- Jeg syntes stadig, at jeg havde svært ved at sy, selvom jeg havde stor erfaring. Jeg troede, jeg ville blive bedre til det med tiden. Men langsomt opdagede jeg, at jeg ikke var den eneste, der kæmpede med det, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har hørt mange kolleger sige: "Ej det var svært, jeg fik helt ondt i fingrene". Der kan det nye redskab gøre en kæmpe forskel, fortæller Malene Hegenberger.

Hegenberger Speculum

Redskabet, som hun har døbt Hegenberger Speculum, fungerer ved, at jordemoderen placerer det i kvindens skede efter fødslen. På den måde udvider det udsynet for jordemoderen, som derved kan sy kvinden korrekt uden hjælp fra en assistent, som ofte er nødvendig i dag.

Det er i sagens natur et delikat område både fysisk, men også at tale om, hvilket ifølge Malene Hegenberger er grunden til, at der er gået over 150 år, siden der sidst blev udviklet et instrument, til at afhjælpe situationen.

- Det er et meget tabubelagt emne. Kvinder vil generelt ikke være til besvær og efter en fødsel, er der så meget andet, man skal fokusere på. Man sætter sig selv til side og sætter barnet først. Derfor er der nok ikke blevet talt så meget om det, fortæller Malene Hegenberger.

Millionindsprøjtning

Men nu hvor instrumentet er her, oplever hun stor begejstring og efterspørgsel. Hun har netop modtaget en investering på 1,5 millioner kroner, og hun er netop vendt hjem fra en konference i Stockholm, hvor hun skulle præsentere redskabet.

- Folk er virkeligt begejstrede, jeg håber, den lever op til folks entusiasme, siger Malene Hegenberger.

Netop begejstring er et nøgleord for jordemoderen. Hun beskriver oplevelsen som iværksætter, som gennemgående positiv. Det er en anderledes verden, end den hun kommer fra med masser af ny lærdom, forklarer hun.

- Det har været helt fantastisk. Det er nogle spændende og innovative mennesker, der har nogle helt andre tankegange, og man får nogle indsigter i helt andre områder, fortæller hun.

Men hun giver ikke slip på jordemodergerningen. Hun arbejder stadig deltid på Slagelse Sygehus, fordi hun gerne vil bibeholde sin faglighed.

- Jeg vil helst ikke begynde at få ideer, som ikke har bund i virkeligheden, afslutter hun.

via Listen To News