Mail til far gav 14 dages fængsel
En 27-årig soldat blev onsdag idømt 14 dages betinget fængsel for at have lækket fortrolige oplysninger fra det danske krigsskib Esben Snare. Foto: Forsvaret / POLFOTO
Det koster en 27-årig soldat 14 dages betinget fængsel, at han i en mail skrev om piratjagt ved Somalia.

En 27-årig soldat blev onsdag ved Retten i Næstved idømt 14 dages betinget fængsel for pligtforsømmelse ved at have lækket fortrolige oplysninger.

I marts sidste år sendte den 27-årige, der var maskingast på det danske krigsskib Esbern Snare, en mail til sin far.

Skibets forbindelse til omverdenen via telefon og mail havde været afbrudt i nogle dage, mens Esbern Snare forfulgte sejlskibet ING med en dansk familie, der var blevet kapret af pirater ud for Somalias kyst.

Da Esbern Snare igen fik forbindelse til omverdenen, sendte maskingasten en mail til sin far.

Heri fortalte han, at de danske myndigheder var i kontakt med faderen i den kaprede sejlerfamilie via sms, og at det danske krigsskib i flere dage havde forfulgt sejlskibet.

- Vi havde en befrielsesaktion planlagt, og den var godkendt hele vejen op til forsvarschefen, men blev afblæst af politiske grunde, fortalte maskingasten i retten.

Han forsvarede sig med, at han ikke vidste, hvad der stod i sikkerhedsinstrukserne om, hvad han måtte og ikke måtte skrive til sin familie.

Men de ledende officerer på skibet fortalte i retten, at der flere gange var gjort opmærksom på sikkerhedsinstrukserne over skibets højttalere, ligesom det var den 27-åriges eget ansvar at sætte sig ind i dem.

Det gav retten officererne ret. Maskingasten burde have sat sig ind i sikkerhedsinstrukserne. Desuden burde han kunne sige sig selv at kontakten til faderen på det kaprede sejlskib ikke skulle ud til omverden.

- Din almindelige sunde fornuft burde sige dig, at de oplysninger ikke skulle ud til offentligheden, sagde retsformanden Kim Rasmussen.

Retten fandt det dog formildende, at han sendte mailen til sin far, som selv er ansat i Nato og dermed sikkerhedsgodkendt.

Den 27-årige ankede på stedet dommen til Østre Landsret med krav om frifindelse.