Mælkebønder tilfredse: Prisen stiger til jul
Der bliver ingen krig mellem Arla og mælkeproducenterne i denne omgang. Snart kan det igen betale sig at malke

Der er lys forude for de danske mælkeproducenter. Til jul regner mejerigiganten Arla nemlig med, at mælkeprisen igen kommer op på et niveau, hvor bønderne ikke - som nu - skal sætte penge til på at malke deres køer.

Det har Arla forklaret på et stormøde i Herning Messecenter onsdag aften, oplyser næstformand for Dansk Kvæg, Christian Lund.

- Det er ikke et opgør mellem bønderne og Arla. Det er de verdensmarkedspriser og de ekstra byrder, vi har til at producere mælk herhjemme, der gør, at indtjeningen er, som den er, siger Christian Lund.

Han henviser blandt andet til den særlige danske sukkerafgift og fedtafgiften som en ekstra byrde for danske bønder.

- Det drejer sig også om, at politikerne skal tage ansvar for, at de rammevilkår vi har skal forbedres, siger han.

Arla valgte i august at sænke mælkeprisen med fire øre. Samtidig er råvarepriserne steget markant, og det har skabt frustration blandt mælkebønderne, som nu er presset på økonomien.

Derfor havde landmændene indkaldt til stormøde i Herning, hvor Arla-toppen blev bedt om at forklare baggrunden for de lavere priser og fortælle om fremtidsudsigterne.

Og den forklaring - at det er verdensmarkedet og de danske afgifter, der er skyld i de lave priser - stiller landmændene tilfreds, mener Christian Lund. Samtidig hæfter han sig ved, at fremtiden altså ser lidt lysere ud.

- Det er ikke noget, vi er blevet lovet, men man tror på, at tingene vil normaliseres omkring jul, så priserne igen vil stige, siger han.

Videncenter for Landbrug konkluderede for nylig i en analyse, at kun de allerdygtigste af de største mælkeproducenter får overskud i år.

/ritzau/