Administration 

Madrid som rundkørsel

Rejser

Den spanske hovedstad er en hektisk by med myldretid fire gange om dagen, hvor bilerne hvirvler af sted, men metropolen er pragtfuld at køre rundt om i bil til en perlekæde af seværdigheder.

»Kun Himlen er over Madrid,« siger de lokale. Og det er ikke alene, fordi byen her i 655 meters højde er Europas højest beliggende hovedstad. De synes nemlig, stedet er himmelsk med alle dets tilbud.

Det lokale Helvede her i det centrale Spanien er til gengæld biltrafikken i Madrids gader.

Fire gange myldretid

Fire gange om dagen er her myldretid. For ud over morgen og aften hopper alt for mange også i kareterne og smutter frem og tilbage mellem hjem (eller favoritrestaurationerne) og arbejdspladsen ved frokosttid.

Så find et hotel, hvor du kan parkere bilen ubesværet, mens du er i Madrid – og brug den først igen, når du smutter uden for bygrænsen. Lejer du bil, så vent med at få den leveret, til du skal forlade byen.

Seværdighederne ligger som perler trukket på en snor rundt om byen, en perlekæde af navne som Cuenca, Aranjuez, Toledo, Avila, Segovia, Salamanca og El Escorial. Men det er håbløst at se dem alle i løbet af samme ferie uden at benytte bilen.

Kræver solide såler

Så lad os starte med at parkere i Madrid. De fleste seværdigheder ligger centralt – så skoene klarer det meste. Alene Prado-museet kræver solide såler, hvis man vil se alle mesterværkerne. Har du ikke været der før, så koncentrer dig om Velazquez, specielt Las Lanzas med motivet fra Bredas overgivelse, og hans mest geniale og nok også mest berømte lærred: Las Meninas , samt museets helt enestående samling af Goyas billeder.

Tæt ved er to andre enestående kunstmuseer: Museum Thyssen-Bornemisza og National Museum Reina Sofía med blandt andet Picassos maleri Guernica og alle hans forberedende skitser til billedet.

Men ud over kongeslottet Palacio Real, hvor omkring 30 værelser er åbne for publikum, er der et væld af museer i byen for så forskellige ting som militæret, Afrika, Amerika, arkæologi, tyrefægtning og et halvt hundrede andre ting.

Tank op

Trekanten mellem Europas måske fineste lukkede plads, Plaza Mayor, Puerta del Sol og Plaza Santa Ana, er området med de fleste barer, hvor man spiser tapas og undrer sig over, hvornår byens borgere mon sover.

Madrid har et væld af gode restaurationer, og man skal ikke være bange for at besøge dem, der specialiserer sig i fisk og skaldyr, selvom man ikke kan komme længere bort fra havet i Spanien end her, for fisk og skaldyr køres hver nat ind i store kølevogne, især fra Galicien.

1. afkørsel: El Escorial

Rundkørslen Madrid ligger i øvrigt nærmest som centrum i en cirkel, som navet i et hjul, hvorfra egerne udgår i form af landeveje. For da Felipe II i 1561 besluttede at bygge en ny hovedstad, krævede han, at den skulle ligge lige midt i landet. Symbolsk ses det også på byens centrale plads, Puerta del Sol, at man i dag finder 0 kilometer-stenen, hvorfra alle afstande ud i Spanien udgår og måles.

El Escorial er 50 kilometer fra centrum den nærmeste af de store perler i kæden. Det er opført af Felipe II i det 16. århundrede som en kombination af slot og munkekloster for omkring 300 hellige brødre, samt med en masse kontorer og boliger for de mange embedsmænd, der fulgte med kongemagten.

Slottet har omkring 1.000 døre og 2.673 vinduer, 86 trappeopgange og kilometervis af korridorer. Basilikaen er ligeledes imponerende med 43 altre og 92 meter til loftet under kuplen.

2. afkørsel: Cuenca

Kører man rundt om Madrid herfra, kan man vælge Cuenca som næste mål efter en tur gennem et enestående landskab, som er plukket lige ud af Don Quijote med gamle ridderborge på bakketoppene og forunderlige klippeformationer, der ligner strandede skibe, forstenede hvaler eller drilske kæmpetrolde.

Det er den gamle bydel i Cuenca, der er interessant. Den ligger nærmest som en ørnerede på toppen af en lodret klippeformation med et gys af en smal fodgængerbro hængende over Huecar-floden dybt nede. Den forbinder byen med paradoren på den modsatte side af kløften.

Den gamle by med et arabisk vagttårn og velbevarede middelalderhuse er i sig selv en stor seværdighed. Og museet i det gamle palæ med moderne kunst, blandt andet en fin samling af Tapies’ malerier, kan anbefales.

3. afkørsel: Toledo

Roterer du videre i samme cirkel omkring Madrid, kunne næste lykkelige stop være en højtliggende parador med en helt fabelagtig udsigt over Tajo-floden.

Hvis du ikke skal bo der, så spis i det mindste frokost her og nyd udsigten til middelalderbyen Toledo bag floden.

Toledo var engang verdensberømt for sine stålknive, og de er fortsat en stor handelsvare i byen, hvis største seværdighed i sten er den højtliggende Alcazar-fæstning med et museum for den spanske borgerkrig. Også domkirken, synagogen og nogle enkelte andre gamle bygninger bør besøges, og det samme må gælde huset, som maleren El Greco engang boede og arbejdede i.

Det er en prægtig by at slentre i, og den er ret overskuelig inden for de gamle mure. Alt for få turister finder alligevel vej hertil, og det på trods af, at utallige kendte skribenter har været lige så begejstrede som Cossio, der skrev:

»Har du kun én dag til rådighed i Spanien, bør du bruge den i Toledo.«

4. afkørsel: Avila

Næste stop kunne være Avila i 1.127 meters højde, en utrolig by, som er helt indrammet i en velbevaret og ubrudt bymur. Mere end 2.500 meter strækker den tre meter tykke og høje mur sig hele vejen rundt, med 10 solide byporte og 88 fæstningstårne. Det er et enestående syn, næsten som åbningsscenen til en wide­screen-film med et tema fra middelalderen, når man i det fjerne får øje på denne by gennem bilens forrude.

Her er paradoren bygget delvis ind i bymuren. Den skal i hvert fald ses, også selvom man ikke indlogerer sig i den. De spanske paradorer er en delvis statsejet kæde af hoteller, som er indrettet fortrinsvis i gamle slotte, klostre, paladser og fæstninger. Der er enkelte nyere opførte, men fælles for dem er i så fald, at de ligger fantastisk. Og man kan altid finde lokale specialiteter og egnsretter på deres spisekort.

5. afkørsel: Segovia

Segovia er endnu en af juvelerne i Madrids halskæde. Højt beliggende på en klippe ligger byen som et forstenet skib, der har kastet anker i floden, med fæstningen Alcazar som kommandobro øverst oppe. Og for at blive ved symbolerne kan man passende kalde den vældige romerske akvadukt op til den gamle bydel for skibets landgangsbro. Et imposant syn fra næsten alle sider. Hele den gamle bydel med endnu en katedral er sat på UNESCO’s liste med fredet arv til eftertiden.

6. afkørsel: Salamanca

Men når vi nu er ude at køre, hvorfor så ikke smutte lidt videre og besøge Salamanca, der ligeledes er en af landets dejligste byer og endnu et helt museum i sig selv. Meget af byen stammer helt tilbage fra 1100-tallet, og universitetet fra 1280 er et af de ældste i Europa. De mange studerende giver således den gamle by en ung sjæl. Men de holder samtidig fast i mange af de gamle traditioner, så det er faktisk et sjovt sted at besøge året rundt.

Det er en god ide at gå med på en guidet byvandring, for på den måde kommer man ind i mange små gyder og gårde, samtidig med at man får udpeget og fortalt en masse finurlige ting, ikke mindst omkring universitetet. Eksempelvis er det stadig en tradition, at studenterne før påske sejler de lokale skøger over Tormes-floden og tilbage igen, når helligdagene er forbi. Bådene er da pyntet med nyudsprungne grene – ramas – og det siges, at det er herfra, en af de spanske betegnelser for skøge, ramera, stammer.

 

faktaboks

Rejsen dertil

Hvis man ikke vil køre hele vejen til Madrid, kan man tage et fly og leje en bil ved ankomsten. SAS, Iberia og Spanair flyver til Madrid. Avis og Europcar har kontorer i lufthavnen.

Joy Mogensen
Kendte

Joy Mogensen

scorer en god million

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad

en rive river jord
Livsstil

Haven i februar: Gød jorden og sæt gang i forspiringen

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne

En mand med mundbind
Sport

Djokovic kan spille i morgen

gæster hygger sig
Nyheder

Historisk værtshus
indfører rygeforbud

Gidsel bryder igennem forsvaret
Sport

Danske håndboldherrer stormer videre

reagensgals
Nyheder

Dansk virksomhed udviklede produkter til kræftbehandling - nu er den gået konkurs

puk elgård smiler til fotografen
Kendte

Derfor stoppede

Puk Elgård

Kasper Hjulmand med mundbind
Corona

Mundbind gør

mænd

mere attraktive

visualiseret feriehus
Nyheder

Borgere frygter

kæmpe ferieprojekt:

- Det er en vanvittig idé

satellitfoto
Nyheder

Tsunami-bølger

på vej mod USA