Madpriser bekymrer os mere end arbejdsløshed
Bekymringerne om, at det kommer til at koste mere at fylde indkøbsvognen, er mere end fordoblet på et år. Foto: Colourbox
Danskerne er mere nervøs for udsigten til at skulle betale mere for madvarer, end vi er for at miste jobbet, viser ny undersøgelse.

Vi frygter mere, at det bliver dyrere at fylde køleskabet, end det bekymrer os at stå med en fyreseddel i hånden.

Det viser en ny undersøgelse af, hvad der bekymrer danskerne ved indgangen til 2012, som Synovate har lavet for Nordea.

Her svarer næsten hver anden - 45 procent - at priserne på fødevarer bekymrer dem, mens arbejdsløshed og tab af indkomst rører 39 procent.

Sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse sidste år, er vores bekymring om madpriser mere end fordoblet, og den har aldrig ligget så højt.

"Bekymringen for fødevarer er udløst af, at der er kommet punktafgifter på de usunde fødevarer, hvilket der været snakket så meget om, at det fylder mere, end hvad godt er," siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann til Newspaq.

"Man skal jo stadig komme det ind i det generelle billede, og det er meget værre at miste sit job, fordi så mister man jo sit generelle indkomstgrundlag," siger hun og kalder bekymringerne "ude af proportioner."

"Der er jo nogen, der tror, det kommer til at fylde mange hundrede kroner hver måned, og det er der jo slet ikke tale om," siger hun og understreger, at bankens beregninger viser, at fedtafgiften i snit vil koste danske husstande 167 kroner om måneden.

Hos Forbrugerrådet mener man omvendt, at danskernes stigende fokus på indkøb er berettiget.

"Det er en velbegrundet bekymring, da meget tyder på, at fødevarepriserne generelt er på vej op og stiger kraftigere end så mange andre ting i disse år," siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Han påpeger, at fedtafgiften rammer en lang række almindelige hverdagsfødevarer.

"Man skal huske på, at folk er presset på de faste udgifter, så det, der er tilbage, er et begrænset beløb. Derfor begynder prisen på fødevarer at betyde noget for, hvad der ellers er råd til," forklarer Rasmus Kjelbahl.

I alt har 1.061 danskere mellem 16 og 65 år deltaget i undersøgelsen i perioden 9. november til 17. november 2011.

faktaboks

1.061 dansker er blevet spurgt:

Hvis du tænker på den nærmeste fremtid og din husstands økonomi i 2012, bekymrer du dig eller ej om ændringer på hvert af følgende områder...?

Ja, det bekymrer mig:

* Priser på fødevarer: 45 % (2011: 20 %)

* Priserne på el og varme: 40 % (2011: 31 %)

* Brændstofpriser: 39 % (2011: 25 %)

* Arbejdsløshed og tab af indkomst: 39 % (2011: 31 %)

* Skat: 34 % (2011: 22 %)

Som noget nyt i årets undersøgelse blev folk også spurgt til bekymringer for:
* Udsigterne for verdensøkonomien: 54 %
* Udsigterne for Danmarks økonomi: 54 %