Store mængder hakkekød, mælk, smør og kødpålæg ender hver dag i skraldespanden i stedet for i danskernes maver.
Nye beregninger viser, at en femtedel af de mælke- og kødprodukter, som vi køber, bliver smidt ud, skriver Ingeniøren.
Det danske konsulentfirma 2.-0 LCA Consultants har foretaget beregningerne, som peger på et enormt madspild i de danske husholdninger. Spildet kunne undgås, hvis danskerne blev bedre til at planlægge deres indkøb.
»Folk er elendige til at planlægge indkøb og dosere portionsstørrelser, når de laver mad. Husholdningerne har brug for planlægningsværktøjer, der for eksempel kan hjælpe med menuforslag og indkøbsstyring,« siger Bo P. Weidema, direktør i 2.-0 LCA Consultants, til Ingeniøren.
Tal fra Miljøstyrelsen viser, at de danske forbrugere hver dag smider 2.000 ton mad i skraldespanden.
De store mængder kasserede fødevarer går ikke bare hårdt ud over pengepungen, også miljøet bliver voldsomt belastet af madspildet. Mere end en femtedel af miljøforureningen i Europa stammer fra produktion af fødevarer, og en stor del af denne forurening er unødvendig, fordi den mad, der produceres, slet ikke bliver spist.
EU-Kommissionen arbejder på at mindske madspildet, og tallene fra det danske konsulentfirma skal hjælpe kommissionen på vej.